Aarhus Kommune skruer nu bissen på over for radikaliserede unge, som i et kriminalpræventivt samarbejde med en lokal moské bliver sendt på genopdragelse til Syrien og Irak.

Det vakte nogen opsigt, at Aarhus Kommune bød radikale islamister, som havde været i hellig krig, velkommen hjem med tilbud om uddannelse og psykologhjælp. Men nu erklærer man i smilets by, at det ikke kun er guleroden, men også pisken, man vil anvende i kampen mod ekstremisme.

“Vi tror, at de unge bedst opdager, at hellig krig altså ikke er lutter lagkage og en dans på roser, hvis man konfronterer dem med sunde konservative dyder og livets hårdere sider i et barsk og rustikt miljø,” siger kommunikationschef for Aarhus Kommunes afradikaliserende arbejde, Mads Svendsen.

Inspireret af Fulton
“Vi er meget inspirerede af den såkaldte Fulton-model, hvor myndighederne sendte unge lømler på genopdragelse på et skib hos en håndfast gammel søulk, der lærte dem værdien af disciplin, så de unge efterfølgende kunne klare sig i samfundet.” forklarer han.

Men da mange unge jihadister har mellemøstlig baggrund, kommer de i stedet på genopdragelse på militært inspirerede lejre, der bliver drevet af konservativt indstillede organisationer i grænselandet mellem Irak og Syrien.

“Jihad er noller”
“I de barske omgivelser lærer de kæft, trit og retning gennem vandreture i bjergene og militærlignende træning. Ja, de får sågar lov til at komme af med noget af deres ungdommelige energi via skydeøvelser og lignende. På den måde skal de nok opdage, at jihad er ret noller,” fortæller Mads Svendsen.

“Jeg kan kun sige, det er en knaldhamrende stor succes. Siden vi begyndte at sende unge derned, er ingen aarhusianske unge draget i hellig krig,” siger han stolt og tilføjer:

“Men det er dog ikke kommunens fortjeneste det hele. Vi har et utrolig godt og tillidsfuldt samarbejde med en lokale moské på Grimhøjvej i byens vestlige del, som har etableret kontakten til organisationen i Irak. Efter at kommunen har betalt for de relevante udgifter, sørger dygtige folk herfra for, at de unge kommer godt af sted og bliver vel modtaget af samarbejdspartnerne dernede.”