Foto: Ocus Focus, Bigstock

Foto: Ocus Focus, Bigstock

Flere universitetsstuderende fortæller, at de ikke kan klare det nådesløse pres for at levere klummer og kronikker om deres stressede liv til Politiken.

Frederikke Overgaard er 21 år gammel og læser nordisk sprog og litteratur ved Aarhus Universitet. Hun er en af de unge studerende, som lider under det omfattende sociale pres for at skrive debatindlæg om studielivets genvordigheder til dagbladet Politiken.

Benhård konkurrence
“Der er en benhård konkurrence om at udstille, hvor svært det er at være dansk universitetsstuderende i det 21. århundrede, hvor alle forsøger at ramme de få daglige sider, som avisen afsætter til brok fra medlemmer af middel- og overklassens unge,” siger Frederikke og fortsætter:

“Hvis man ikke har skrevet mindst en klumme, regnes man simpelthen ikke for noget, og det skal være i Politiken. Der var engang en ovre fra engelsk, som i en brandert fortalte, at hun havde haft et læserbrev i Metroxpress, og hun blev mobbet groft i månedsvis. Det var rigtig grimt.”

Derfor satte Frederikke sig for at skrive en kronik om, hvor svært det er at være studerende, når man har en gennemsnitlig middelklassebaggrund og ligner hovedparten af ens medstuderende.

En enorm udfordring
Men hurtigt blev det klart, at udfordringen var enorm.

“Er du klar over, at sådan en satan skal være på mere end 2000 ord? Det er jo en lille novelle, og selv efter jeg havde redegjort for en traumatiserende normal opvækst i en lille by uden for Viborg og skrevet om dengang, min hund King blev kørt over, manglede jeg stadig mere end 500 ord.”

Kort efter gik Frederikke derfor ned med stress og måtte sygemeldes fra studiet i tre måneder. Og selvom hendes nedtur gav hende inspiration til kronikkens sidste 500 ord, har det stadig været en barsk oplevelse.

Mogens Pedersen, der er studievejleder ved Aarhus Universitet, fortæller, at Frederikkes problemer langtfra er enestående.

“Konkurrencen om at brokke sig i Politiken er enorm. Mange ved ikke, hvilken vinkel de skal vælge: Lektiepresset, problemerne ved at flytte til en større by, at de bliver stereotyperet, fordi de får meget høje karakterer eller, at fremdriftsreformen er en forbrydelse mod menneskeheden,” siger han.