Foto: Elnur, Bigstock

Er du et emsigt ordensmenneske, der ikke kan slappe af, hvis sokkerne ligger i den forkerte rækkefølge? Rodeguruen Alexander Martinsen hjælper dig med få, enkle tips.

I flere år har den japanske oprydningsforfatter Marie Kondo instrueret folk i at smide ting ud og kun beholde det, der giver glæde. Men sådan en praksis risikerer at skabe en masse pedanter, der ikke kan slappe af, hvis de glemmer at tage opvasken en enkelt dag, mener Alexander Martinsen, der er aktuel med bogen Alt flyder: En guide til at finde ro i rod.

“Mit første bud er, at man skal lade det ligge. Med ‘det’ mener jeg alt: regninger, beskidte tallerkener, vasketøj. Det kan udsættes til en anden dag, hvis ikke det vækker glæde, og det gør vasketøj sjældent,” siger den 25-årige rodeguru, der fik en åbenbaring for tre år siden.

Åbenbaring midt i rod
“Jeg var flyttet hjemmefra et år forinden, selvom min mor egentlig helst ville have mig boende, og det gik ikke så godt med at få ryddet op og gjort rent. En eftermiddag blev jeg grebet af lysten til at få sat skik på tingene, og pludselig var der kasser og poser overalt, fordi jeg ville smide affald og gamle dokumenter ud. Som jeg stod der, midt i rodet, slog det mig, at jeg bare kunne lade det ligge.”

Siden har Alexander Martinsen kun ryddet op, når det var allermest nødvendigt.

“Engang imellem løber jeg tør for bestik, og så må jeg tage opvasken, ligesom jeg også af og til får mit tøj vasket hos min mor. Men man kan klare meget via genbrug, så på den måde er min tilgang til rod meget bæredygtig,” siger han og vurderer, at hans elforbrug ligger 50 procent under gennemsnittet, fordi han så sjældent bruger støvsuger.

Afvis muligheden for pligt
I bogen gennemgår Alexander sin personlige rejse mod mere rod og forklarer fordelene ved aldrig at smide noget ud.

“Man opnår glæde i øjeblikket, fordi man slipper for at gøre noget besværligt,” siger han, der personligt har hjulpet flere hundrede mennesker med at slappe af, primært over telefonen, fordi det har været for besværligt at tage ud til folk.

“Mine kunder roder meget i forvejen, men har svært ved at komme overens med det, fordi de føler, at de burde tage sig sammen og få styr på deres bolig. Når jeg fortæller dem, at de bare kan rode videre og endda blive bedre mennesker af det, bliver det lykkelige,” siger han og tilføjer, at han måske får sin egen serie, når han en dag kan tage sig sammen til at ringe til Netflix.