Foto: Wordley Calvo Stock, Bigstock

Bien, tunfisken, verdenshavene, turisme og rabies har deres internationale dag. Nu vil FN også dedikere en dag til idioter og idioti, nemlig den 2. september.

World International Idiot and Idiocy Day. Sådan lyder den officielle titel på en ny dag, som FN har indført. Organisationen markerer i forvejen 171 såkaldte internationale dage, der blandt andet er dedikeret til tunfisk, rabies, turisme og kampen mod gynækologiske fistler.

Idiotens Dag, som er den officielle danske titel, vil blive afholdt den 2. september for at markere de mange idioter, der findes i FN’s medlemslande, lyder det fra organisationen.

“Vi bruger meget energi på at bekæmpe fattigdom, sult og sygdomme i udviklingslande, fremme piger og kvinders muligheder samt arbejde for en mere bæredygtig verden. Men vi har helt glemt et fænomen, der påvirker alles livsmuligheder mere end noget andet: idioten og idiotien,” siger psykolog Sunetra Fry, der specialiserer sig i multilateral idioti og har været med til at foreslå dagen.

Værst for de pårørende
Fry understreger, at Idiotens Dag ikke handler om at udpege og håne idioter, eftersom langt de fleste ikke kan gøre for deres idioti.

“Der er tale om et komplekst socialt og psykologisk problem med et gigantisk mørketal, så vi skal ikke tro, at udskamning nytter noget. Ligesom salt er idioti den stille dræber, bare med den forskel, at idioti sjældent skader bæreren, men påvirker omgivelserne i en negativ, nogle gange dødelig retning. Som regel er idioti således værst for de pårørende, faktisk i stil med demens.”

Idioter i systemet
FN vil opfordre til, at medlemslandene markerer Idiotens Dag ved at skabe opmærksomhed om idioti som et samfundsproblem og gøre det nemmere for idioter at henvende sig til myndighederne for at få hjælp.

“Det er ikke så let, som det lyder, for rigtig mange ved faktisk ikke, at de er idioter, og hvis man fortæller dem det, benægter de alt, ligesom en misbruger. Samtidig findes der mange idioter i det system, der skal hjælpe idioten, hvilket i værste fald kan føre til en ond cirkel, hvor idioterne forstærker hinandens idioti,” siger Sunetra Fry.