Foto: B S K, Freeimages.com

Foto: B S K, Freeimages.com

Hvis kvinderne ikke kan, skal mændene heller ikke. Det er tanken bag Manu Sareens nye lovforslag om, at der skal være lige så få mænd som kvinder på topposterne.

Ligestillingsminister Manu Sareen har hidtil ment, at der skal flere kvinder ind på direktionsgangene i landets største virksomheder. Men da kønskvotering ikke er en holdbar løsning, har det været vanskeligt for Sareen at komme med konkrete forslag til, hvordan man opnår en mere jævn fordeling af kvinder og mænd på topposterne.

Men nu er ministeren klar med et forslag, som for alvor vil udfordre de store virksomheder:

“Forslaget går ganske enkelt ud på, at der skal være lige mange mænd og kvinder, men ikke ved, at man presser flere kvinder ind på posterne. Man fjerner derimod ganske enkelt de overskydende mænd,” forklarer Manu Sareen.

Et pædagogisk forslag
Manu Sareens partifælle og medlem af Folketingets ligestillingsudvalg Zenia Stampe er begejstret for forslaget, som, hun mener, er pædagogisk og har en god opdragende effekt.

“Hvis virksomhederne ved, at de bliver nødt til at nedlægge centrale stillinger, hvis de har en stor overvægt af mænd på topposterne, får de en meget håndgribelig forståelse for, hvad kvindelige ledere er værd.”

At det måske vil være umuligt for virksomhederne at overleve, hvis forslaget bliver vedtaget, ser hun ikke noget problem i.

“Da slaveriet blev afskaffet, var der sikkert masser af betydningsfulde virksomheder, der fik svært ved at klare sig, men i dag vil ingen sige, at det var en dårlig idé af den grund.”

Borgerligt kompromis
Manu Sareen selv fremhæver, at forslaget er skabt som et kompromis med de kvotefjendtlige borgerlige feminister og dem, der argumenterer for, at manglen på kvinder på topposterne ganske enkelt skyldes, at mange kvinder slet ikke har lyst til at blive topledere.

“Det er helt rigtigt set, at den ulige kønsfordeling ikke må blive kvindernes problem,” siger han.

Professor Hans Bonde, der tidligere har udtalt sig stærkt kritisk om kønskvotering, tager da også positivt mod Sareens nye forslag.

“Jeg mener ikke, at samfundet er tjent med flere kvindelige ledere, men det er noget helt andet at arbejde for, at der kommer færre af de mandlige,” siger han.