Baconellas nærmest orgastiske smag gør det svært for Israels kritikere at holde sig fra det, selvom smørepålægget fremstilles i bosættelser på Vestbredden.

Cremet nøddepålæg med fyldig mørk chokolade og et diskret, men potent strejf af bacon. Sådan markedsføres det nye israelske produkt Baconella, der i dets første tre måneder på det europæiske marked har solgt over alle forventninger.

Og det på trods af, at Baconellas fabrikker næsten alle ligger på den ulovligt besatte Vestbred, som mange kritikere af Israel i disse dage ønsker at boykotte på grund af landets angreb i Gaza.

“Det er bare virkelig svært, for det smager nærmest som en orgasme,” forklarer den Israel-kritiske Jens Harder, der i foråret begyndte at købe Baconella i en københavnsk specialforretning og nu betragter sig selv som afhængig af produktet.

Ingen tilfældighed
Ifølge journalist Anders Jerichow, der er Politikens Mellemøstekspert, er Israels satsning på nøddepålæg med baconsmag ikke nogen tilfældighed.

“Regeringen vidste, at den måtte handle drastisk for at mindske den kommende fordømmelse af civile drab i Gaza. Derfor har Netanyahu støttet Baconellas producenter økonomisk i håb om at skabe goodwill over for Israel,” forklarer Jerichow og fremhæver brugen af svinekød, der ellers er forbudt inden for jødedommen.

“Jeg aner ikke, hvordan man har fået de ultraortodokse jøder, der ellers spytter på letpåklædte kvinder og fordømmer homoseksualitet, til at acceptere svinekød på Vestbredden, men det tyder på stor desperation hos den israelske regering,” mener han.

Indtil videre har taktikken virket på Jens Harder, der gik i panik, da han opdagede, hvor Baconella kom fra.

Aflad gennem demoer
“Jeg gik kiggede overalt på nettet for at se, om man kunne få et lignende produkt fra andre lande. Men jeg fandt kun et kinesisk kopimærke, og det smagte heldigvis så ringe, at jeg ikke behøvede at overveje implikationerne i at støtte et undertrykkende diktatur,” fortæller den 25-årige studerende.

I den sidste måned har man kunnet købe Baconella i de fleste danske supermarkeder, og det betyder, at Jens har fået endnu sværere ved at undgå det lokkende smørepålæg.

“Men jeg ved, at mine venner har det på samme måde. De går i en stor bue rundt om den hylde, hvor Nelly (Baconella, red.) står, og hvis de endelig falder i, går de straks på Facebook og arrangerer endnu en fredsdemonstration,” siger Jens Harder og tilføjer fortrøstningsfuldt:

“Det er godt at vide, at jeg ikke er den eneste.”