In utero-metodens popularitet er vokset med hast i USA, og nu breder tendensen sig til Danmark. Her har især tidligere slyngemødre taget idéen til sig om at beholde barnet længst muligt i livmoderen.

Margit Petersen på 41 ser højgravid ud med sin runde, struttende mave. Men faktisk er datteren, Katrine, allerede næsten tre måneder gammel.

Margit er nemlig en af de danskere, der har taget in utero-metoden til sig. Den går kort fortalt ud på at beholde barnet længst muligt i livmoderen.

“Livmoderen er jo barnets oprindelige miljø og derfor selvfølgelig også det bedste sted at opholde sig for barnet,” forklarer den nybagte mor.

Ud over Katrine har Margit og hendes mand, Karsten, sønnen Emil på fem. Emil blev ikke båret i livmoderen, men derimod i en slynge. Og det var gennem et netværk for slyngemødre, at Margit første gang hørte om in utero-metoden.

Forebygger fødselsstress
In utero-metoden går i sin enkelhed ud på, at man undlader at føde barnet. Den har været populær i USA i en årrække, men har først for nylig meldt sin ankomst til Danmark.

Metoden blev udviklet i 1995 af jordemoder Julie Grimstone.

“Metoden er inspireret af en lang række observationer af barnets tilstand før og efter fødslen. Det gik op for mig, at fødslen provokerer barnets nervesystem voldsomt, og at denne stresstilstand kan undgås, hvis man sætter fødslen i stå og lader barnet blive i livmoderen,” fortæller den nu pensionerede jordemoder.

Men barnet skal selvfølgelig forlade livmoderen på et tidspunkt. Derfor har Margit Petersen allerede nu fået tid til postnatalt kejsersnit.

“Som regel anbefaler vi, at barnet opereres ud, når det er mellem fire og seks måneder gammelt, men det er meget individuelt, og derfor er det vigtigt, at moderen kommer til hyppige kontrolbesøg på fødeafdelingen,” udtaler overlæge på Hvidovre Hospital, Bente Karlsson.

Fostervand og faste rammer
At blive i livmoderen i stedet for at blive født sparer altså spædbarnet for fødselsstress. Det er en af de væsentlige fordele ved in utero-metoden. Derudover har det vist sig, at fostervand har en gavnlig effekt på udviklingen af hjernen og de indre organer.

“Og så er det bare tryggest for sådan et lillebitte menneske, at der er faste rammer og ikke for mange ukendte indtryk,” siger Margit Petersen, der allerede har gjort slyngen klar, så lille Katrine kan komme over i den, når hun kommer ud af livmoderen.

I alt skønnes det, at op mod 500 danske mødre har taget in utero-metoden til sig. Og på Hvidovre Hospital kan man godt mærke et stigende pres.

“Men det er der jo ikke noget at gøre ved, for selvom der er mange fordele ved længere tid i livmoderen, er det ikke uden risiko. Derfor er vi nødt til at tage mødrene ind til kontrol meget ofte. Og de postnatale kejsersnit er selvfølgelig også nødvendige, for ellers ville både mor og barn jo dø,” fastslår overlæge Bente Karlsson.