Foto: Apollofoto, Bigstock

Foto: Apollofoto, Bigstock

Moderate tilhængere af ytringsfrihed vil gerne diskutere ytringsfrihedens rammer. Men de skal udstilles, latterliggøres og aldrig lyttes til, mener ytringsfundamentalister.

“Jeg er mod censur, for jeg vil have mulighed for at udstille og håne dem, der mener noget andet end mig,” fastslår Morten Arnold.

Han er blandt bannerførerne i den hidsige debat om ytringsfrihed, der har fået en gruppe danskere til at definere sig som “moderate ytringsfrihedstilhængere”. En betegnelse, Morten Arnold ikke giver meget for.

“De sælger ud af vigtige principper, og jeg er ligeglad med, om de selv mener noget andet, for jeg behøver ikke lytte til dem for at vide, at de er en flok blødsødne klaphatte uden substans,” siger han.

Grundloven er hellig
Den moderate ytringsfrihedstilhænger Jesper Mølgaard mener, at ytringsfundamentalisterne forvrænger hans meningsfællers holdninger og skaber en unødvendig konflikt.

“Vi påpeger blot, at der siden 1849 har stået i Grundloven, at man står til ansvar for domstolene. Måske er det på tide at diskutere, om vi bør ændre de gældende racisme- og blasfemiparagraffer, så krænkende ytringer i højere grad end nu bliver straffet. Vi må jo følge med tiden,” siger han.

Han tilføjer, at det er uheldigt, at fundamentalisterne håner og latterliggør i stedet for at lytte og indgå i en frugtbar dialog. Men det er fordi, Grundloven er hellig, påpeger Morten Arnold.

“Vi har en hellig, grundlovssikret ret til at nægte at lytte til, hvad andre mener, at Grundloven skal bruges til. Og de har i øvrigt samme hellige ret til at udstille, håne og nægte at lytte til os, så de burde stikke piben ind og droppe deres klynk,” siger han og tilføjer:

“Hurra for det velfungerende demokrati!”

Fordummende fundamentalisme
Jesper Mølgaard mener, at ytringsfundamentalisterne misbruger deres demokratiske rettigheder, og at forudsætningen for et velfungerende demokrati er, at man lytter – især til dem, man er uenig med.

“I virkeligheden er vi ikke så uenige. Men fundamentalisterne graver grøfter. Det fordummer debatten, at de bliver så skingre. Og de graver bare deres egen grav, for folk er jo allerede blevet trætte af at høre på dem,” slutter han.