Vi kan ikke forlade os på fornemmelser og personlige observationer, når vi diskuterer borgernes moral, fortæller opfinderen af det nye Nas-O-Meter.

Arbejdsløse danskere er forkælede nassere, der hverken gider at pendle langt eller tage jobs, som de finder kedelige, lyder budskabet fra visse politikere. Det passer ikke, lyder det fra den anden side. Danskerne ville hellere end gerne arbejde, hvis der var jobs at få, og politikerne hjælper ikke ved at stigmatisere og kontrollere en allerede udsat gruppe.

Men indtil videre har det været svært at analysere, hvordan det faktisk står til med de lediges moral. Her kommer det splinternye Nas-O-Meter ind i billedet, der ifølge opfinderen skal gøre de personlige fornemmelser om flid og dovenskab overflødige.

“Nas-O-Meteret måler den enkelte danskers moral med en meget høj grad af præcision. Et bredt stofbælte bindes om den arbejdsløses arm ligesom en blodtryksmåler, og efter et par minutter får du resultatet i NAS (måleenhed, der står for Nominel Apati mod Slid, red.),” forklarer manden bag instrumentet, Esben Juhl, der er ph.d. i nanoteknologi og allerede har målt flere ledige danskere, inklusive “Dovne” Robert Hansen.

“Dovne” Robert under middel
“Skalaen går fra 0 til 100, hvor 100 er udtryk for den største grad af dovenskab, mens 0 defineres som Bertel Haarders gennemsnitlige aktivitetsniveau. Robert opnåede en værdi på 42 NAS, hvilket betyder, at han ligger lige under middel – det skyldes formentlig hans mange medieoptrædener,” uddyber Esben Juhl.

Også Liberal Alliance ser frem til at arbejde med Nas-O-Meteret.

“Måske kan vi bruge instrumentet som et pejlemærke for, hvad den enkelte borger skal have i kontanthjælp,” foreslår folketingsmedlem Ole Birk Olesen, der dog frygter, at Nas-O-Meteret kan opmuntre den ledige til at blive mindre doven for således at få flere statslige tilskud.

Mål moral på smøger
På venstrefløjen er man dog mindre begejstret, og Camilla Hersom, der er sundhedsordfører for De Radikale, havde snarere set, at forskerne havde brugt deres tid på endnu mere præcise målinger af danskernes vægt, alkoholforbrug og lignende.

“Hvis vi som politikere skal fælde moralske domme over befolkningen, foretrækker jeg at gøre det ud fra, hvor mange cigaretter de ryger,” erklærer Hersom.