Foto: Ocus Focus, Bigstock

Foto: Ocus Focus, Bigstock

Mandepsykolog opfordrer kvinder til at inddrage mændene i dagligdagens praktiske opgaver. “De skal lære at stå på egne ben,” siger hun.

Nutidens kvinder vil være stærke. De sætter en ære i at passe både karriere, hus, børn og mand. Men de gør mændene en bjørnetjeneste ved ikke at give dem pligter i hjemmet, mener mandepsykolog Karen Kjeldsen.

“Når mænd ofte udvikler sig til skvat, som det står så dårligt til med, at Etisk Råd anbefaler, at man gør det lovligt at aflive dem, skyldes det først og fremmest, at deres kvinder svigter dem ved ikke at stille alderssvarende krav til dem,” siger hun.

Desværre har mange kvinder mistet fornemmelsen for, hvad mænd egentlig er i stand til, og derfor giver hun følgende råd.

En 30-årig kan selv smide tøj til vask
Der er for eksempel ingen grund til, at en kvinde, som lever sammen med en 30-årig mand, samler hans vasketøj sammen for ham. Det kan han sagtens selv klare.

“Måske har han brug for hjælp, når det drejer sig om bukser, der skal vendes med vrangen udad, eller skjorter, der skal knappes for at bevare formen. Men så kan man aftale, at han lægger de ting i en bunke og selv smider resten til vask,” siger Karen Kjeldsen og fortsætter:

“Man bør dog inddrage manden i at vende bukserne og knappe skjorterne. Som 30-årige kan de sagtens forstå konceptet, men kan stadig have problemer med finmotorik og koncentrationsevne. Til gengæld bør de kunne gøre det selv, når de fylder 40.”

Selv hente øl i køleskabet
En 40-årig mand bør også selv kunne hente øl i køleskabet, når han skal se fodbold i fjernsynet. Han har dog stadig brug for hjælp til at mærke, hvor mange han kan tåle.

“De lærer det selvfølgelig ikke ud af det blå, men allerede fra 30-årsalderen kan man tage dem i hånden og vise dem, hvor øllene står. Som regel kan de allerede i den alder selv åbne dem, og så skal man endelig lade dem gøre det,” siger Karen Kjeldsen og tilføjer, at det er vigtigt at gå gradvist frem:

“Generelt kan man sige, at når en mand fylder 55, bør han være i stand til at gøre alting selv. Det er ikke helt utopisk, hvis man husker at inddrage ham tidligt, så han tilegner sig de nødvendige færdigheder og vænner sig til at have blik for, hvad der skal gøres.”

Mandepsykologen advarer dog mod at give manden helt frie tøjler.

“Tidligere så vi, hvordan laissez faire-metoden førte til rodløse mænd med dårlig selvfølelse. I dag ved vi, at mænd har brug for faste rammer, klare aftaler og alderssvarende pligter. Og ikke mindst en kvinde, der nænsomt og kærligt guider ham i at mestre flere og flere ting selv,” slutter hun.