Foto: Screenshot, www.eulatemplate.com

Foto: Screenshot, www.eulatemplate.com

Pinligt, at man ikke læser grundig korrektur på så vigtige tekster, mener gymnasielærer Martin Schultz, der fandt fejl på flere end hver anden side i den 78 sider lange aftaletekst.

“Man føler sig slet ikke taget alvorligt som forbruger, når en virksomhed, man indgår en bindende aftale med, sløser så meget med retskrivningen, at det går ud over læsevenligheden.”

Den 47-årige gymnasielærer Martin Schultz var dårligt nok færdig med at udskrive den 78 sider lange slutbrugerlicensaftale til det computerspil, han havde købt til sønnen Alvin på 13, før hans blik faldt på den første stavefejl.

“Det var umuligt at undgå at lægge mærke til det. Den var plastret til med fejl. Jeg er rystet,” siger han.

Værst for de unge
Som regel er det en hyggestund for Martin Schultz, når han gennemlæser slutbrugerlicensaftaler, men denne gang vil han nærmere betegne det som et mareridt.

“Jeg plejer at sætte mig i lænestolen med en god kop kaffe, så jeg rigtig kan hygge mig, mens jeg læser. Det var bare umuligt denne gang, for der var så mange fejl i teksten, at det var meningsforstyrrende og gjorde den decideret svær at læse,” siger han.

Det lykkedes ham at komme igennem dokumentet, og han valgte herefter at acceptere aftalen, selvom han inderst inde havde lyst til at afvise den.

“For mig som rutineret læser er det måske ikke så stort et problem, at softwareproducenter sparer på korrekturlæsningen, men hvad med de unge? Jeg kan godt være bange for, at de knækker nakken på sådan en tekst og helt opgiver at læse den færdig.”

Frygter manualen
Martin Schultz har allerede indsendt en klage til Forbrugerombudsmanden og mener, at man på EU-plan bør lovgive om slutbrugerlicensaftalers læsbarhed. Hans bekymringer stopper dog ikke her:

“Nu kommer Alvin snart hjem fra skole, og jeg ved, at han glæder sig til at læse manualen, så han kan komme i gang med at spille. Han er god nok til at læse til, at han plejer at kunne klare det helt selv, men hvis den er lige så smækfyldt med fejl, ender jeg nok med at måtte læse den højt for ham, som da han var lille, og det vil han opleve som et nederlag.”