Danske unge er blevet alt for magelige, mener regeringen. Svaret er en ny socialpolitik, “En dag i Dickens’ London”, som skal skabe mere virkelyst og engagement, når det kommer til uddannelse, praktikpladser og jobsøgning.

“Det, som ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere.” Sådan lyder parolen i en kommende kampagne, som regeringen har iværksat forud for sin nye Dickens-inspirerede socialpolitik.

De politiske tiltag består dels af en række stramninger af SU, kontanthjælp og dagpenge, indførelse af høj brugerbetaling på alle uddannelser samt en æstetisk gentænkning, der i 2020 skal munde ud i “Danmark a la Dickens”.

Smog, snavs og usikkerhed
“Unge mennesker i det victorianske England døjede med smog, snavs og evig usikkerhed. Alligevel formåede de at skrive store romaner, drive succesfulde fabrikker og i det hele taget gøre landet rigere,” forklarer Helle Thorning-Schmidt, for hvem den omfattende sociale tryghed ikke kun er et gode.

Oppositionen er positiv over for den nye politik og forventer at støtte op om de nødvendige lovændringer.

“Det er godt at se, at regeringen savner den kriblende virkelyst og rastløse energi, der dukker op, når man i mange dage ikke har fået nok at spise – når man opfinder glødepæren, fordi ens børn er underernærede eller starter en tekstilindustri for at kunne købe medicin til sine syge forældre,” siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der glæder sig til mange brede forlig over midten.

Drevet af desperation
“Venstre vil hjælpe til ved at udvide regeringens horisont, når det kommer til områder, hvor en dickensk politik er en fordel. Her tænker jeg primært på sundhedssektoren, der i dag er overdrevet optaget af at kurere temmelig tvivlsomme lidelser som stress, depression og tandkødsbetændelse,” forklarer Lars Løkke Rasmussen og forudser et boom i desperationsdrevne industrier som it, nanoteknologi og molekylær biomedicin.

“De brødløse uddannelser vil derimod forsvinde og ikke længere belaste systemet. Når man har svært ved at betale huslejen, kan Foucaults teorier om samfundets sindssyge vist ikke bruges til særlig meget,” mener formanden.

Liberal Alliance har som de eneste endnu ikke udtalt sig om den nye politik, men kilder i Folketinget melder om en mulig nedlægning af partiet med efterfølgende champagnefest.