Foto: davecote, Bigstock

Foto: davecote, Bigstock

En 50 meter høj silo samt et fyrtårn skal gøre det let at få øje på det nye kulturhus, der skal opføres, så det ligner en traditionel, dansk bondegård.

Iver Enevoldsen (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, er stolt af LEMM1, det nye kulturhus i Vestjylland. Men han indrømmer, at idéen ikke helt er kommunens egen:

“Jeg har sammen med nogle kolleger fra byrådet været i Aarhus for at se deres kulturhus, DOKK1, og vi syntes alle, at det var vældig fint,” siger han og tilføjer, at Ringkøbing-Skjern Kommunes kulturhus selvfølgelig skal opføres i en stil, der passer til egnens særpræg:

“DOKK1 ligger jo ned til havnen og er en meget flot bygning, men den ville tage sig tosset ud herude i Vestjylland. Vi har dog valgt en placering tæt på fjorden, så ned mod vandet vil vi rejse et fyrtårn, og for at skabe symmetri vil vi ved husets anden ende placere en 50 meter høj silo, som selvfølgelig ikke skal fyldes med korn, men derimod pulserende kulturliv og måske en restaurant i toppen.”

Byrådet valgte navnet
Det var egentlig meningen, at det var kommunens borgere, der ved afstemning skulle vælge et navn til kulturhuset, der forventes at blive indviet i foråret 2017. Men efter at have set, hvordan det gik, da samsingerne fik lov at bestemme, hvad den nye færge mellem Aarhus og Samsø skulle hedde, besluttede byrådet sig for at påtage sig opgaven uden hjælp udefra.

“Det var faktisk mig selv, der foreslog LEMM1,” siger den stolte borgmester og uddyber:

“DOKK1 hedder jo dok, fordi den ligger ved havnen, og så er ettallet jo nok for at signalere, at der er tale om en ener. Vores kulturhus skal ligge i Lem, og det er lige så meget en ener som det i Aarhus.”

Bibliotek og traktortræk
Ligesom inspirationskilden i Aarhus skal LEMM1 huse egnens store folkebibliotek, og der skal være mulighed for, at aftenskolen og foreninger kan afholde møder og foredrag. Derudover håber Iver Enevoldsen at kunne tiltrække andre kulturelle begivenheder:

“LandboUngdom har allerede udtrykt interesse for at afholde næste års DM i traktortræk på kulturhusets marker. Det er rigtig spændende.”

Afslutningsvis siger Iver Enevoldsen, at når kulturhuset er færdigt, vil landets store kulturpersonligheder naturligvis modtage en invitation til rejsegilde.