Foto: Hughillustration, Wikipedia

Britta Nielsen har haft svært ved at kombinere rollerne som mor og karrierekvinde, har utaknemmelige børn og har fået sin ferie ødelagt af myndighederne. Hun er et offer, mener tænketank.

Mange danskere er vrede på den tidligere medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen, der er blevet dømt for at have taget 117 millioner fra samfundets svageste og puttet dem i egen lomme.

Men sagen er ikke så simpel, som folkestemningen giver udtryk for, mener tænketanken Identitetspolitisk Retfærdighedssans (IRS). I virkeligheden er Britta Nielsen et offer for magthavernes overgreb i et samfund, hvor det er svært at være både mor og karrierekvinde.

“Det er meget anstødeligt, at så få har sat sig ind i sagen og kan se, at det handler om en forretningskvinde, der bliver undertrykt af en patriarkalsk diskurs,” siger Silje Marquardtsen, der er forkvinde i IRS.

Ingen interesse for kvinders arbejde
Eksempelvis nævner Marquardtsen, at ingen tilsyneladende viste den nødvendige interesse i Britta Nielsens arbejde, når hun i årevis kunne snyde de mest udsatte borgere for støtte, uden at nogen greb ind.

“Man skal også tænke på, at Britta prøvede at forene familieliv og karriere ved at overføre et større millionbeløb til sine døtre. Alligevel sidder folk i byretten og siger, at det har de aldrig lagt mærke til. Det patriarkalske samfund har svigtet og gjort det så svært for nogle kvinder, at de ikke ser anden udvej end at stjæle store pengebeløb fra betroede konti,” siger Silje Marquardtsen.

Dårlig work-life-balance
“Da Britta Nielsen begyndte at få problemer på sit arbejde, tog hun på ferie til Sydafrika. Den afbrød myndighederne, de tog hendes penge og fængslede hende; en kendt og udbredt herskerteknik,” fortsætter forkvinden.

Endvidere er Britta Nielsen blevet snydt af en række mænd.

“Da byretten prøvede at indkræve pengene, var det tydeligt, at Britta var blevet snydt af hestehandlere og en ejendomsmægler i Sydafrika. Det er klart i strid med FN’s Verdensmål,” siger Silje Marquardtsen, som mener, at kvinder generelt får en alt for hård medfart på eksempelvis Facebook.

“Vores analyser viser, at Britta Nielsen er blevet udsat for en decideret hetz på sociale medier. Mange taler om tonen på netfora, og folk skrev virkelig grimme ting om Britta Nielsen. Det er stærkt problematisk.”