Foto: Clearviewstock, Bigstock

Foto: Clearviewstock, Bigstock

Forskere på Niels Bohr Institutet har i samarbejde med flere husholdningsskoler løst gåden om det mystiske stof, der fylder fem gange som meget som det lyse.

Galakserne kunne ikke eksistere uden det. Vi har kun kunnet måle det indirekte ved at se, hvordan det påvirker stjerner og skyer af gas. Men nu kan vi endelig gribe om det og om nødvendigt skrubbe det væk med en klud hårdt opvredet i sæbevand.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Niels Bohr Institutet, hvor et forskerhold allerede har opnået verdensberømmelse og formentlig den næste Nobelpris i fysik for deres enestående udforskning af det mørke stofs natur.

“Mørkt stof har i årevis været en gåde for fysikere og astronomer over hele verden, og teorierne om, hvad det egentlig består af, har været mange. Men nu er vi på få måneder ganske overraskende kommet dertil, at vi kan sige, at stoffet faktisk bare skal have lidt sæbe og knofedt,” lyder det fra Georg Sparre, der er professor i kosmologi og teoretisk partikelfysik.

Usynlige råvarer
Sammen med Lone Frandsen, der er fagleder på husholdningsskolen Sorø Fri Fagskole, og økonoma Jytte Rebild fra Suhrs Højskole har Sparre og hans forskningsteam siden august 2016 forsket i det mørke stof.

“I starten syntes jeg, det lød lidt mystisk, at man slet ikke kunne se det,” fortæller Lone Frandsen, der aldrig tidligere har arbejdet med usynlige produkter eller råvarer. Hun og Jytte Rebild angreb derfor det mystiske materiale med en systematisk gennemgang af forskellige tilberedningsteknikker.

“Hverken kogning, stegning, brasering, sautering eller bagning virkede, ligesom det heller ikke hjalp at gøre det til en soufflé, putte det i en stegeso eller opvarme det over vandbad,” siger Jytte Rebild, der i starten af december fik den idé, at stoffet måske snarere skulle ses i en rengøringsmæssig sammenhæng.

Gøre rent i galaksen
“Så prøvede vi med Vanish Oxi Action, Ariel Actilift og den slags, indtil vi endelig scorede jackpot med ganske almindeligt sæbevand og en klud,” siger Lone Frandsen.

Hun og Jytte Rebild har dog ingen planer for, hvad der skal ske med alt universets mørke stof.

“Nu må vi se, hvad dem på instituttet siger, men vi kan da godt gøre rent i vores del af galaksen, hvis det skal være,” slutter Frandsen.