Foto: Kletr/Kletr, Bigstock

Foto: Kletr/Harbul, Bigstock

Hidtil nyt niveau af kynisme og foragt for menneskeliv, lyder det fra terrorforsker efter de gruopvækkende øjenvidneberetninger fra to danskere, der undslap efter to måneders fangenskab i terrorcellen Islamisk Stat i Juleland, ISIJ.

“Det var rendyrket ondskab, morgen, middag og aften. Vi skulle spise risalamande, til vi fandt mandlen, men der var aldrig nogen, og når vi så ikke kunne mere, blev vi smidt ned i en fugtig fangekælder, hvor vi blev udsat for Søren Banjomus afspillet på en skrattende ghettoblaster i så mange timer, at vi til sidst var villige til at erklære vores fulde sympati for deres mission. Det var bare ikke nok. Det var aldrig nok. De blev ved at finde nye måder at torturere os.”

Esin Güral, 23, er stadig tydeligt berørt af hændelserne. Det er kun lidt over en uge siden, at hun og studiekammeraten Andreas Hirse,22, havde held til at flygte fra det hemmelige sted, hvor ISIJ holdt dem fanget.

Poul, Nulle og julesokken
“En nat vækkede de mig og hev mig ind i et rum, hvor der stod et ældgammelt fjernsyn. Så skulle jeg sidde i en lænestol og se den der julekalender med Poul og Nulle. Hvis jeg faldt i søvn, trak de en julesok ned over hovedet på mig, til jeg næsten blev kvalt, og så startede de videobåndet forfra,” fortæller Andreas Hirse, der også blev ridset i huden med sprødstegte flæskesvær og tvunget til at lave musetrapper sammen med de andre fanger. Blev de grimme, stod den på Søren Banjomus i fangekælderen.

De har lært det i Danmark
Ifølge terrorforsker Øystein Belheim er der tale om en usædvanligt ondskabsfuld terrorcelle med rødder i Danmark:

“De udviser et helt nyt niveau af kynisme og foragt for deres medmennesker. Der går rygter om, at de serverer andesteg uden brunede kartofler eller rødkål og med en sovs, som er lavet helt uden andefedt. Det værste er, at de har lært det hele herhjemme,” siger han og tilføjer, at selvom de kalder sig muslimer, så har deres metoder ikke meget med islam at gøre.

Det er Pernille Vermund (NB) ikke enig i.

“Der er intet af det, jeg har hørt her, som ikke straks får mig til at tænke, at de må være inspireret af Koranen.”