Foto: Oxfam East Africa, Wikimedia Commons

Foto: Oxfam East Africa, Wikimedia Commons

Velstand og lighed behøver ikke være en utopi, hvis vi alle på én gang laver helt om på vores liv. En minimal og overkommelig kovending, mener aktivist.

Når du giver en skærv til tiggeren på gågaden, køber en ulandskalender eller mæsker dig i Fair Trade-chokolade, ved du måske godt, at dit lille bidrag ikke kan redde hele verden fra fattigdom og ulighed. Men hvad er alternativet?

Det har Eske Runde et bud på. Ifølge den svenskfødte aktivist og forfatter er det nemlig relativt let at bringe velstand til hele verdens befolkning:

”Vi skal såmænd bare lave helt og aldeles om på vores liv – allesammen på én gang,” forklarer Runde, der mener, at hvis hele jordens befolkning blev enige om at opføre sig på en måde, der er totalt ukarakteristisk for menneskearten, ville hungersnød, krig og endda miljøproblemer forsvinde.

Giv 99 % af dine penge til ulandene
”Når vi giver lidt til velgørende formål, føles det ofte som aflad; en midlertidig lindring af den dårlige samvittighed, der ikke rigtig batter. Hvorfor ikke foretage en minimal og overkommelig kovending i stedet: De velstillede borgere i den vestlige verden giver 99 % af deres penge til ulandene, mens korrupte politikere i et snuptag investerer dem i hospitaler, skoler og bæredygtige virksomheder,” foreslår Eske Runde i en mail, som han har sendt til de fleste af verdens statsledere.

På samme måde kan vi alle snildt løse verdens miljøproblemer, skriver aktivisten videre:

”Hvis USA, Kina og Indien lavede en smule om på deres vaner, ville vi hurtigt se løjer! Det kræver bare, at amerikanerne dropper motoriserede køretøjer, mens inderne og kineserne venter med at nå samme velstandsniveau som de vestlige lande – nemt og bekvemt!”

Gå imod genetiske tilbøjeligheder
Over for RokokoPosten erkender Eske Runde, at en så voldsom altruisme og selvfornægtelse sjældent er set andre steder end hos enkeltindivider og mindre grupper. Men det er der heldigvis en simpel løsning på:

”Det handler om noget så enkelt som at gå imod sine genetiske tilbøjeligheder, dybt indgroede vaner og evolutionsbestemte levemønstre – hvor svært kan det være?”

Hos Enhedslisten er man begejstret for Eske Rundes forslag, som partiet ifølge folketingsmedlem Per Clausen også selv går ind for på længere sigt:

Per Clausen klar når alle andre er
”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Enhedslisten længe har ønsket global lighed, men har måttet udskyde den på grund af nogle realpolitiske småtterier. Derfor er det fantastisk, at Runde nu viser, hvordan den retfærdighed og bæredygtige levevis, som vi kæmper for, slet ikke kræver en lang og udmarvende revolution eller masser af parlamentarisk sniksnak.”

Selv erklærer Per Clausen sig aldeles klar til Eske Rundes små forandringer:

”Jeg vil naturligvis også dele min velstand med resten af verden, droppe de miljøskadelige vaner og totalt ændre min hverdag – men så skal alle andre også gøre det!”