Efter godt en uge med valgplakater på enhver lygtepæl har eksperter bevist, at de offentlige selvportrætter gør kandidaterne mere kompetente til kommunalpolitik.

De er overalt i landskabet: Plakater i alle regnbuens farver, der skal gøre borgerne opmærksomme på, at en bestemt person stiller op til kommunalvalget, og var det så ikke en idé at stemme på vedkommende?

Disse selvportrætter hjælper ikke kun på stemmetallet; plakaterne er også gode for kandidaternes politiske evner, viser ny forskning.

“Inden plakaterne kom op, talte vi med samtlige kandidater i 14 kommuner og spurgte til deres politiske resultater og taktik. Efter en uge med plakaterne har vi spurgt dem igen, og der er ingen tvivl om, at de fugtige papskilte har gjort politikerne dygtigere,” melder ph.d. Unni Pihl Esbensen, der forsker i cellulosebaseret kompetenceudvikling på Københavns Universitets Institut for Statskundskab.

Geometri og primærfarver
Blandt andet er kandidaterne blevet bedre til at indgå fordelagtige alliancer, hvilket bliver en stor fordel efter valget den 19. november.

“Vi ved ikke, om de forbedrede taktiske evner skyldes plakaternes geometriske form, pappets kemiske sammensætning eller den grafiske påvirkning fra de mange stærke primærfarver,” fortæller Unni Pihl Esbensen.

Meget tyder også på, at placeringen af plakaten gør en forskel.

“Hvis selvportrættet hænger øverst i lygtepælen, får man automatisk en større myndighed, når man deltager i udvalgsmøder. Hvis plakaten derimod hænger i bunden, virker man mere appellerende på den menige vælger,” forklarer Unni Pihl Esbensen og tilføjer, at man som kandidat kan forbedre sine chancer for at indgå forlig med en bestemt politiker, hvis man hænger sin plakat 30-50 cm over vedkommendes plakat.

Plakat gør mig energisk
Bünyamin Simsek, der stiller op for Venstre i Aarhus Kommune, er overrasket over, at sammenhængen mellem plakater og evner er så kompleks, men tvivler ikke på det farvede paps effekt:

“Siden sidste lørdag, hvor mit ansigt er blevet sat op på gader og stræder, har jeg følt mig mere klar i hovedet,” siger Simsek og nævner som eksempel en privat politisk debat med en socialdemokratisk modstander:

“Jeg tværede ham ud. Det var uden tvivl plakatens skyld.”