Foto: Kevin Dooley, Flickr

Finanskrisen har fået julen til at handle om næstekærlighed og samvær med familien. Meget uheldig udvikling, mener sociolog, der opfordrer danskerne til mere druk, shopping og madfrås.

Mor køber ulandskalenderen og lidt diskret pynt. Far deler julehjælp ud til fattige familier, mens børnene synger for de gamle på plejehjemmene. Senere mødes de alle til afslappet samvær med onkler, tanter og bedsteforældre. Sådan ser juleaften ud for mange danskere, og det er en dybt uheldig udvikling.

Det mener sociolog og forsker i vestlig julehistorie og højtidsbaseret konfektproduktion, professor Frederik Mahler, der ønsker sig en juletid med større forbrug og mere svælgen i både fed mad og alkohol.

”På grund af finanskrisen handler julen i dag om at være sød mod sine nærmeste. I de gode gamle dage så det ganske anderledes ud: Da havde borgerne blik for mere autentiske værdier som at købe ting, de ikke havde brug for, drikke juleøl, til de brækkede sig, og fordoble deres kolesteroltal med julekager og flæskesteg,” fortæller Mahler, der har kortlagt danskernes juletraditioner siden 1920’erne.

Ren forfaldshistorie
På den baggrund kan han fastslå, at vi som nation er gået væk fra det voldsomme materielle fokus, der karakteriserede tiden fra 1950’erne til og med 1990’erne.

”For mig at se er det en ren forfaldshistorie. Ingen spørger længere sig selv: ’Har jeg ikke brug for den lille metalting til karaflen, så vinen ilter ordentligt?’ eller ’Kan man lave julesnaps på flæskesvær?’  I stedet spiser de et lille sørgeligt stykke and og giver hinanden en nærig gave eller to, fx en hjemmestrikket hue eller en ged i Malawi. Det er forstemmende,” mener professoren.

Køber slæde og rensdyr
Som en reaktion på sparsommeligheden planlægger Mahler derfor at tage et lån i sit hus for at finansiere indkøbet af en slæde i fuld størrelse med automatiserede rensdyr og julemandsrobot. Sammen med lyskæder til omkring 20.000 kr., en vinkælder fuld af gløgg, julemad til 70 personer samt en julebuk af palmin udgør købet Mahlers bidrag til juleforbruget.

Selve juleaften skal tilbringes alene, eftersom forskeren har slået hånden af sin eneste datter og sendt begge sine forældre på plejehjem.

Inspireret af Gandhi erklærer Mahler: ”Man må være den forandring, man ønsker at se i verden.”