Foto: doidam10, Bigstock

Foto: doidam10, Bigstock

Forvandlingen af stort set veganske produkter til henholdsvis kød og blod er en makaber tradition, som straks bør afskaffes. Det mener den forhenværende teologistuderende forperson for veganerpartiet, Lisel Vad Olsson.

“Dette er Jesu Kristi legeme. Dette er Jesu Kristi blod.”

Sådan lyder det søndag efter søndag i landets folkekirker. Men det burde ikke være sådan, hvis man går ind for Veganerpartiets mærkesager. For ikke alene er Jesu Kristi legeme og blod animalske – de to substanser laves også af produkter, der stort set er veganske.

Oblaterne, der forvandles til Jesu Kristi legeme, består nemlig kun af vand, mel og lidt olie. Vinen er ikke nødvendigvis 100 procent vegansk og kan derfor være problematisk for veganere. Det behøver man dog ikke at gøre værre ved at forvandle den til blod.

Det mener Lisel Vad Olsson, der er forperson for Veganerpartiet. Hun har tidligere læst teologi, men nadverritualet strider så meget mod hendes overbevisning, at hun valgte at stoppe.

Jesu Kristi brød og vin
Hun mener, at kristne sagtens kan finde på et alternativ, der viser hensyn til veganerne og dermed verden.

“Man kunne bare sige, at det er symboler på det brød og den vin, som Jesus delte med sine disciple. Så får man det til at handle om det der sted i Bibelen uden at kompromittere veganismen,” siger hun.

Peter Skov-Jakobsen, der er biskop for Københavns Stift, mener, at Lisel Vad Olsson overser noget væsentligt. Jesus ofrede sig nemlig frivilligt, så når man indtager hans legeme og blod, er det noget andet end at spise et dyr, som ikke selv har bedt om at blive slaget.

En god hyrde lader fårene leve
Argumentet preller dog af på Lisel Vad Olsson.

“Jeg er ligeglad med, om Jesus gjorde det frivilligt. Det sender et helt forkert signal, at man forvandler noget, som i udgangspunktet er vegansk eller meget tæt på det, til noget, der er 100 procent animalsk. Den signalværdi kan vi ikke leve med,” siger hun.

Den Katolske Kirkes biskop, Czeslaw Kozon, opponerer også mod Veganerpartiets forslag.

“Som Guds evige offerlam og frivilligt slagtoffer har Jesus ikke bare frelst mange mennesker, men også forhindret ofringen af utallige lam,” siger han.

Heller ikke det giver mening for Lisel Vad Olsson.

“Man kalder Jesus for Guds Lam, men også Den Gode Hyrde. Den Gode Hyrde passer på sine får og slår dem ikke ihjel, så det kunne man bare holde fast i og droppe det andet – det er alligevel for bizart at omtale et menneske som et lam,” slutter hun.