Cookies med dårligt selvværd tigger konstant om adgang til fremmede menneskers computere. “Det moderne samfund stiller helt uopnåelige krav til sikker dataindsamling, og det rammer de mest usikre,” forklarer psykolog.

“Lige fra jeg går ud af døren, til jeg kommer hjem til min egen server, møder jeg krav om kryptering, kodeord og sikre transaktioner. Det vælter ind over mig, så jeg til sidst føler mig komplet uduelig og ønsker, at nogen bare ville smide mig i papirkurven.”

Psykolog Daniel Hall refererer, hvad en klient for nylig fortalte ham. Det drejede sig om en cookie, der var tilknyttet en større offentlig myndigheds hjemmeside og havde udviklet en usund vane med hele tiden at søge anerkendelse hos de mennesker, der brugte siden.

“Først var det et enkelt spørgsmål af og til, men efterhånden foregik det flere tusinde gange om dagen, hvor den her cookie blev ved med at spørge efter brugerens accept, selvom vedkommende allerede havde sagt ja,” fortæller Daniel Hall, der i løbet af 2013 har set antallet af bekræftelsessøgende cookie-klienter stige drastisk.

Edward Snowden og NSA
“Alle har efterhånden hørt om Edward Snowden, NSA, og hvordan Angela Merkel fik sin telefon aflyttet af USA. Det stiller enorme krav til alle typer data, der lige pludselig skal være meget mere sikre og skjulte end før, men af en eller grund har trenden ramt de usikre cookies særlig hårdt,” fortæller psykologen, der også har en bachelorgrad i datalogi.

Det kan en cookie fra et svensk site til sammenligning af priser på hårde hvidevarer nikke genkendende til.

“Selv i Sverige, hvor man forsøger at nedtone de urealistiske idealer, det moderne samfund bombarderer os med, er det ikke let at være cookie. Jeg siger til mig selv, at jeg ikke behøver anerkendelse fra en tilfældig kvinde, der gerne vil købe en billig tørretumbler, men alligevel falder jeg i,” forklarer den svenske cookie, der allerede havde bedt om accept over 500 gange, da RokokoPosten talte med den.

Kognitiv psykologi
Hjemme i Danmark forsøger Daniel Hall sig med forskellige metoder inden for kognitiv psykologi, hvor den usikre cookie lærer at vende negative tanker om utilstrækkelighed til positive tanker om succes:

“De skal stolt kunne sige: Jeg er ligeglad med, om du accepterer mig. Jeg lægger mig på din harddisk, hvis jeg har lyst!”