Foto: Derek Winterburn, Flickr

Foto: Derek Winterburn, Flickr

Eiffeltårn af kandiseret appelsin er en af de alt for svære og tidskrævende retter i en ny bog om julens dejlige mad. 

Decembers mange gøremål flyver om ørerne på den juletravle dansker, der som regel gerne vil tilberede højtidens mad så hurtigt og effektivt som muligt.

Derfor har maddesigner Sif Noella valgt at udgive en tyk, glitrende og rigt illustreret kogebog med dybt komplicerede opskrifter, der kan tage alt fra fem timer til et kvartal at følge. Titlen er “Lækker julemad, du aldrig kommer til at lave”.

“Julen handler for mig om hygge og afslappet samvær med dem, man elsker. Så er det da oplagt lige at rode en juleragout sammen af langtidsstegt arabisk gedekølle, stjernesnittede perlegulerødder og hjemmehakket zelta,” siger den 33-årige mor til fem og forklarer, at zelta er en endnu uopdaget kornsort, som arkæologer er i færd med at udgrave et sted i det tidligere Mesopotamien.

Kogende smør til børnene
Opskrifterne er ikke kun for voksne. Et afsnit af “Lækker julemad, du aldrig kommer til at lave” har nemlig et helt kapitel med uoverskuelige børneretter, der involverer kogende smør samt avanceret brug af skarpe køkkenredskaber.

“For de små er det superhyggeligt at tage på lokale markeder for at finde de rette råvarer og lære, hvordan havtorn fra Fanø smager, eller hvordan man køber den helt rigtige fjeldsmeltede rygeost i Nordnorge,” siger Sif Noella og fremhæver sin egen favorit at lave sammen med ungerne: Juleorigami af kanelmarineret sveskeoblat:

“Så sidder vi der, fem børn mellem tre og 14 år, og hygger lige så stille og roligt med at folde juletræer, stjerner og nisser af en uformelig, brunlilla masse, der størkner i løbet af 14 sekunder. I år skal far med på vognen, så vi endelig kan få lavet et helt krybbespil.”

Kvartalsbraisering
Sifs mand, Morten Tyrring, plejer ellers at bruge julemåneden på at afslutte kvartalsbraiseringen af et helt svin, som han køber fra en vestjysk gård og tilbereder med omkring 30 krydderier, fire slags frugt og honning fra et bistade på familiens eget tag.

“Det er superlet at tjekke op på tilberedningen efter arbejde, inden man skal træne til sin ironman. Altså, superlet for mig, ikke for de andre slappe og ineffektive familier, der aldrig får tid til alt det her,” siger Morten Tyrring.