Foto: Minerva Studio, Bigstock

Foto: Minerva Studio, Bigstock

Ved at sove mindre frigør vi mange timer, hvor vi kan være produktive. Det er godt for produktiviteten og dermed fremtidens økonomi, mener den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove. Det er alt for meget, mener den borgerlig-liberale tænketank CEPOS. For når vi sover, er vi ikke produktive, og det går ud over væksten. Derfor ønsker tænketanken at indføre det søvnløse samfund, hvor mennesker arbejder i stedet for at sove.

“Du må tænke på, at tid er penge. Hver time tæller. Det er simpelthen for dyrt at opretholde et samfund, hvor folk sover gennemsnitligt otte timer hvert eneste døgn,” siger chefanalytiker Otto Brøns-Petersen.

Selv sover han højst fem timer hver nat, og som regel klarer han sig med mindre.

Positiv vækstdynamik
Kritikere mener, at søvnen er vigtig for menneskets helbred, og at det derfor vil blive endnu dyrere for samfundet, hvis vi sover mere.

“Folk vil blive mere syge. Vi vil opleve flere ulykker, og folk vil dø meget tidligere, end de gør nu,” påpeger læge og søvnforsker Christel Johnsen.

Men, mener Otto Brøns-Petersen, Christel Johnsen tænker ikke på den positive vækstdynamik, der vil opstå, når folk begynder at sove mindre.

“Det søvnløse samfund vil ikke blot frigøre flere timer, hvor folk kan være produktive. Det vil også skabe behov for nye produkter på markedet som for eksempel stimulanser, der hjælper os med at holde os vågne. Og med de frigjorte timer bliver det muligt at udvikle teknologier, der slet ikke er mulige inden for rammerne af den nuværende samfundsstruktur,” siger han og tilføjer, at det samtidig vil gavne beskæftigelsen og dermed er positivt for økonomien på længere sigt.

Tidlig død en fordel
Desuden vil det også være en fordel, at vi ikke lever så længe.

“I dag kan vi blive 100 år, men mange er helt afhængige af andre og ikke mindst offentlige midler de sidste 30 år af deres liv. Hvis vi nu i stedet døde som 60-årige, ville vi kunne være effektive til det sidste,” siger Otto Brøns-Petersen og slutter med et drømmende udtryk i øjnene:

“Vores mål er et samfund, hvor ingen spilder tid på at sove. Tænk på, hvor effektivt det søvnløse samfund ville være.”