Foto: Cunaplus, Bigstock

Foto: Cunaplus, Bigstock

Den nyopdagede Proxima00142X opfylder alle betingelser for, at liv kan opstå, mener astrofysiker Clement Jørgensen, der fandt planeten, da han sidste uge ryddede ud i sine kontormøbler.

Er vi alene i universet? Dette spørgsmål har menneskeheden nok altid stillet sig selv, og i torsdags kom vi måske en smule tættere på svaret.

Det skete, da astrofysiker ved Syddansk Universitet Clement Jørgensen var i færd med at sætte et arkivskab til storskrald.

“Egentlig var det lidt fjollet, at skabet overhovedet stod der, for jeg har i mange år haft alle mine dokumenter på computeren. Øverste skuffe var fuld af bøjede clips, lightere, fnuller og en ødelagt hæftemaskine,” fortæller forskeren, der i de sidste par år har beskæftiget sig med den kosmiske mikrobølgebaggrundsstråling.

Andre ville støvsuge
Det lå derfor ikke i kortene, at netop han skulle opdage en ny jordlignende planet.

“Mange store opdagelser er sket ved et tilfælde, men selvfølgelig gjorde det en forskel, at jeg med min basale astrofysiske viden var i stand til at forstå, hvad jeg havde set. Andre ville nok bare have båret skabet ud på gaden og støvsuget grundigt bagefter,” siger han.

Proxima00142X skal nu undersøges nærmere af både danske og udenlandske forskere, der skal fastslå, hvorvidt der kan opstå liv på planeten.

“Vi har fundet både ilt og en smule vand i planetens atmosfære foruden svampelignende vækster. Hvis det rent faktisk viser sig at være svamp, står vi med videnskabens største bedrift nogensinde,” siger kosmolog Joan Ellesmere fra Yale University, der tog det første fly til Europa, da hun hørte om opdagelsen.

Ny planet ved flytning
“I flere år har vi planetjægere brugt dyre teleskoper, radiobølgesendere og rumfartøjer for at finde liv i fjerne solsystemer og galakser. Proxima00142X åbner muligheden for, at vi med meget simplere midler kan søge efter jordlignende planeter og for eksempel sende forskerhold ud, når folk smider deres gamle møbler ud,” fortsætter kosmologen.

Den nye forskningsmetode er faktisk allerede taget i brug, nemlig på antropolog Lise Klitgaards kontor.

“Jeg har fået en ny stilling på Aarhus Universitet, så alle mine kontormøbler skal have et nyt hjem. Det kunne da være rart, om man i samme ombæring kunne finde en ny planet,” siger hun.