Foto: SF Studios

Den fuldmægtige frue har rutinemæssigt slettet korrespondance mellem sig selv og medlemmer af de nordiske rigsråd. Det oplyser Oluf-kommissionen, der skal afdække, om den mystiske mand fra Graudenz var Nordens retmæssige konge. 

Både pergament og papir fra korrespondancen mellem Margrete Valdemarsdatter, fuldmægtig frue, husbond og Danmarks formynder, og hendes kansler, biskop Peder Jensen Lodehat, fra dagene omkring retssagen mod “den falske Oluf” er blevet brændt.

Det oplyser Oluf-kommissionen, der efter retssagen blev nedsat til at undersøge, om der var lovhjemmel til at brænde manden fra Graudenz. Feudalt Proto-Folketidende er via en aktindsigt kommet på sporet af de manglende sagsakter.

Påstod at være Margretes søn
Sidste år ankom en mystisk mand fra den preussiske by Graudenz til Margrete Valdemarsdatter og hendes fostersøn, Erik VII’s, hof i Kalmar. Manden påstod at være Margretes søn, Oluf, som skulle være død i Falsterbro i 1387.

Havde det været tilfældet, ville han have været den retmæssige konge af ikke bare Danmark, men også Norge og Sverige, hvilket ville have fået vidtgående konsekvenser for den siddende konge, Erik VII.

Efterfølgende blev manden fra Graudenz brændt på bålet, men nu viser det sig, at også en lang række sagsakter, herunder korrespondancen mellem Margrete Valdemarsdatter og hendes nærmeste embedsmænd, er brændt.

Margrete: Sletning af sikkerhedshensyn
“Jeg er blevet rådgivet i Rigsrådet af blandt andet sikkerhedshensyn til at have automatisk sletning, og det har jeg valgt at efterleve,” siger Margrete til Feudalt Proto-Folketidende og tilføjer:

“Da beslutningen om at slå den falske Oluf ned blev truffet, var der muligvis ikke lovhjemmel på plads til at gøre det. Derfor samarbejder vi med Oluf-kommissionen, men må jeg minde om den kritiske situation, vi stod i? Arvefølgen var i fare, hvilket i værste fald kunne ende i en ny borgerkrig, der alvorligt ville påvirke folkesundheden.”

Adspurgt om hvorfor man valgte at brænde sagsakterne sammen med den falske Oluf, svarer Margrete: “Jeg kommer ikke til at gå ind i tekniske spørgsmål.”