I går aftes døde den eneste mand i verden, der til fulde forstod baggrunden for konflikten mellem israelere og palæstinensere. Mellemøstforsker udtrykker bekymring over, at ingen nu ved, hvorfor parterne slås.

Den 93-årige Jonathan Lee-Taylor, der var professor emeritus i historie ved University of Oxford, sov stille ind fredag aften. Dermed mistede verden den sidste person, der havde overblik over den israelsk-palæstinensiske konflikts oprindelse og udvikling.

Ifølge ekspert i Mellemøsteksperter ved Københavns Universitet, Jørgen Langemark, er Lee-Taylors bortgang et hårdt slag for Mellemøstforskningen.

“Nu er der simpelthen ikke længere nogen, der har overblik over indvandring, landopkøb, fonde, paramilitære organisationer, bosættelser, krige, flygtningestrømme, FN-resolutioner og skiftende grænsedragninger, som har ført til den nuværende situation i Israel og de palæstinensiske områder,” forklarer han.

Vidensmangel stopper ikke konflikt
Jørgen Langemark forklarer, at det ikke kun er et stort tab for Mellemøstekspertologien, men også for de to parter, der udkæmper konflikten.

“Det er et stort problem, at israelerne og palæstinenserne simpelthen ikke ved, hvorfor de slås, fordi konflikten tydeligvis er en væsentlig del af deres respektive selvforståelser,” siger Langemark, men påpeger, at det forhold næppe vil standse konflikten.

“Selvom ingen altså længere ved, hvorfor de slås, er periodevise krige blevet en indgroet vane, som det tydeligvis er meget svært at bryde,” forklarer han.

Intet problem for journalister
Blandt journalister og kommentatorer vækker dødsfaldet imidlertid ikke større bekymring.

Jürgen Altona, der er præsident for en Jerusalem-baseret korrespondentklub, fortæller:

“Det er selvfølgelig trist, at manden går bort. Men nu har baggrundsviden aldrig været noget, som vi har prioriteret særlig højt som journalister. Hvis man har sit bekymrede ansigt på plads, kan man altid klare sig med billeder af en eksploderet bus eller et bombet hus samt velvalgte vendinger om voldsspiraler og skrøbelig fred.”

Altona tilføjer, at faktuel viden heller aldrig har givet hverken seere, læsere eller klik på internettet.