Foto: Jason A. Howie, Flickr

Ved et tilfælde opdagede Mads Mortensen den indbyggede funktion i Facebook, der gør det muligt at åbne længere tekster om det emne, nyhedsopslaget handler om.

“Hvor sejt! Jeg vidste slet ikke, at Facebook havde den slags ‘Easter Eggs’ (små overraskelser i software, red.),” udbryder 20-årige Mads Mortensen begejstret, da han ved et tilfælde kommer til at trykke på et opslag fra Politiken i nyhedsfeedet på Facebook.

Trykket får nemlig en browser til at åbne sig, og Mads opdager, at den side, der dukker op, stammer fra Politikens hjemmeside og indeholder en masse uddybende information om det, der står i opslaget.

“Det er bare så godt fundet på,” jubler Mads Mortensen, der førhen var en af de mange, der dagligt kommenterer opslag fra danske nyhedsmedier uden anden baggrundsviden end de få linjer i opslaget.

Noget, der hedder hyperlink
Ifølge lektor i informationsvidenskab Claus Bech, der forsker i sociale medier og interaktionsdesign, er der tale om noget, der hedder hyperlink.

“Et hyperlink er en tekst på en internet- eller dokument-side, som er tildelt en egenskab, der giver læseren mulighed for at klikke på teksten og blive ført over til et andet bogmærke eller en anden side eller afvikle et program,” forklarer Claus Bech.

Han tilføjer, at hyperlinket er langt ældre end Facebook og andre sociale medier, og at han egentlig havde troet, at de fleste brugere på de sociale medier kendte til dem.

“Men det er jo påvist, at menneskets kognitive funktioner svækkes af at surfe så meget rundt på nettet, som de fleste unge gør i dag,” reflekterer han.

Facebook er jo en app
Ved nærmere eftertanke kan Mads Mortensen godt huske, at der er noget, som hedder hyperlinks.

“Men jeg troede kun, de virkede på internettet, og Facebook er jo en app,” siger han og tilføjer, at han faktisk troede, at apps helt havde erstattet internettet.

Den nye opdagelse har åbnet en helt ny verden for Mads.

“Før troede jeg, at når man talte om netaviser, så mente man Facebooksiderne,” fortæller han.

Han tvivler dog på, at han vil bruge selve netaviserne særlig meget.

“Det tager jo vildt lang tid at sætte sig ind i alt det, der står, og så er der jo ikke tid til at deltage i debatterne.”