Børn og unge, der udfører huslige pligter for lommepenge, kommer til at fungere som løntrykkere. Det vil fagforeningen 3F dæmme op for ved at organisere de unge og sikre dem overenskomstmæssig løn.

Forældre skal ikke bruge deres børn som løntrykkere ved at udbetale lommepenge for husligt arbejde. Det mener fagforeningen 3F, der i denne uge lancerer en kampagne, som skal få de unge til at organisere sig.

Faglig konsulent fra 3F, Margrethe Isager, mener, at det er på høje tid at få gjort op med det kæmpemæssige sorte marked, som udgøres af børn og unges uorganiserede arbejde for forældrene.

“Lønnen er i værste fald mindre end ti kroner i timen, og de unge mennesker har ingen beskyttelse i tilfælde af tvister,” udtaler hun.

Den virkelighed kan Elias Jonasen på 17 år nikke genkendende til.

Vant til trusler
“Jeg skal lave mad to gange om ugen, købe ind og ordne mit eget vasketøj. Og så skal jeg passe min lillesøster, gøre rent og hjælpe med havearbejdet om sommeren og skovle sne om vinteren,” fortæller Elias, der får 500 kroner om måneden for sin indsats.

Han kan desuden berette om adskillige konflikter, hvor forældrene slet og ret har truet ham med at tage både penge og elektronisk udstyr fra ham, hvis han har bedt om en fridag.

Elias’ situation er slet ikke usædvanlig, vurderer Margrethe Isager.

“Vi hører jævnligt om forældreadfærd, som ville udløse store bøder, hvis det var arbejdsgivere, der behandlede ansatte på tilsvarende vis,” fortæller Isager og tilføjer, at 3F som konsekvens har valgt at iværksætte en blokade mod Elias’ forældre, og at der bliver delt løbesedler ud med opfordring til at standse al kontakt med familien.

Skattepligtig indkomst
3F vurderer, at danske forældre sparer rigtig mange penge ved at lade deres børn arbejde sort for såkaldte lommepenge. Elias burde for eksempel have mindst 3000 kroner mere om måneden for sit arbejde, mener Margrethe Isager:

“Og man må ikke glemme, at der faktisk er tale om skattepligtig indkomst, som de fleste forældre undlader at indberette, hvilket gør lommepengearbejderne til en endnu større belastning for velfærdssamfundet.”

I løbet af de kommende måneder vil 3F’s kampagnegrupper tage ud på landets skoler og gymnasier for at organisere de unge og sikre dem god løn og rimelige arbejdsvilkår.