Foto: Johannes Jansson, Norden.org

Foto: Johannes Jansson, Norden.org

Dronningens papirclips var et smukt symbol på sammenhold og bæredygtighed. Regenten fastslog også, at vi gik fra 2016 til 2017.

Igen i år er RokokoPostens redaktion imponerede over dronning Margrethe den 2.’s traditionsrige nytårstale. Først og fremmest på grund af hendes innovative og symbolladede brug af gammeldags papirclips.

Iagttagere har hævdet, at clipsene skulle holde orden i dronningens ark, så hun ikke som sidste år skulle bruge tid på at finde det rigtige stykke papir. Men ser man med evighedens blik, aner man, at clipsene snarere er en metafor for det sammenhold og den sammenhængskraft, som Danmark, ja, hele Europa, efterspørger i disse tumultariske og usikre tider. EU, NATO, USA’s rolle i verden, Europas religiøse demografi, alt dette synes i opbrud, og kun vores regent formår at samle os med simple stykker bøjet plastik.

Samtidig er de gammeldags og nærmest retroagtige clips med til at binde os sammen på tværs af generationer og sender et stærkt signal om genbrug og bæredygtighed i en tid, hvor ressourcerne er knappe, og vi skal gøre vores yderste for at give en beboelig verden videre til vores børn og børnebørn. Tænk, at man med så små virkemidler kan sige så meget – men det kan dronning Margrethe!

Indsigtsfulde iagttagelser
Også det sproglige indhold bød på indsigtsfulde iagttagelser. Eksempelvis bemærkede dronningen, at det danske klima er anderledes end det klima, som de fleste flygtninge kommer fra. Og at stedord har en hel del at sige; det er for eksempel oplagt at begynde at tænke “vi” om danskerne, når man skal falde til i Danmark.

Dronningen erklærede også, at danskere er forskellige, at Danmark er et lille land, at både far og mor er i arbejde, og at det er muligt at være ensom, selvom man er travl. Her mærker man virkelig, hvordan vi er privilegerede ved at have en monark frem for en præsident eller en anden kedelig og banal repræsentant, der ikke taler med evighedens fylde og slægters gang bag sig.

Endelig nævnte dronningen, at Aarhus skal være kulturhovedstad i 2017 og bar en virkelig flot grøn silkeskjorte; begge dele skal have en anbefaling herfra.