Foto: Marko Aliaksandr, Bigstock

Liberal Alliance er på få dage gået mere end fem procentpoint frem. Meningsmålingsinstitutter aner ikke hvorfor, da ingen vil forklare det pludselige skifte i vælgeropbakningen, mens alle de nye vælgeres browserhistorik er slettet.

Johan Svendsen er teamleder hos analysevirksomheden Kantar Gallup, hvor han har ansvaret for at bearbejde meningsmålingerne for det kommende folketingsvalg. De seneste par dage har han og mange andre meningsmålere med forbløffelse bemærket, at opbakningen til Liberal Alliance er steget massivt og pludseligt.

Meningsmåler: Udtalt fremgang blandt yngre mænd
“Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg må indrømme, at jeg ikke har nogen god forklaring på, hvorfor Liberal Alliance pludselig har fået så massiv vind i sejlene,” siger han forbløffet og fortsætter:

“Partiet har ikke fremsat nogen markante udmeldinger eller politikudspil, og kommentatorerne synes at have været lige så opsatte på at latterliggøre Thyra Frank og Anders Samuelsen som altid. Ikke desto mindre står de lige pludselig til 8,5 procent af stemmerne.”

Ifølge Johan Svendsen er den øgede opbakning til Liberal Alliance særlig udtalt blandt mænd i aldersgruppen 16-39.

Browserhistorik var slettet
For at komme til bunds i mysteriet har Gallup og Voxmeter i samarbejde forsøgt at foretage en analyse af de nye Liberal Alliance-vælgeres færden på internettet.

“Vi kan se, at mange af de nye vælgere er en smule mere aktive på internettet end gennemsnitsbefolkningen. Derfor havde vi en foreløbig tese om, at de var blevet udsat for påvirkning online, men det kan vi ikke bekræfte, eftersom de alle har slettet deres browserhistorik og i øvrigt nægter at udtale sig om, hvorfor de så pludseligt har fået sympati for partiet,” siger Johan Svendsen.

En journalist fra Politiken fortæller dog, at han under en rutinescanning af hele internettet opdagede en Liberal Alliance-annonce på et amerikansk website med erotisk indhold, og han mener, at reklamen muligvis kan have spillet en rolle.

Den forklaring forekommer dog ikke voldsomt plausibel, eftersom ingen kilder i mediebranchen, som RokokoPosten har talt med, nogensinde har besøgt eller blot hørt om websitet.