Foto: Anna Nahabed, Bigstock

Foto: Anna Nahabed, Bigstock

Ifølge RokokoPostens kunstanmelder er naboens datter Simone en hæslig installation, der med sine næsvise kommentarer og hæslige attitude bidrager med absolut intet.

Kit og Morten har en datter. Simone hedder hun. Hun er otte år gammel og en pestilens for sine omgivelser.

Første akt: Snotungen
Hun står på fortovet med lange ettaller hængende under næseborene. Jeg venter tålmodigt, men hun flytter sig ikke. Jeg ruller vinduet ned og beder hende gå til siden, så jeg kan komme ind at parkere. “Det er politiet, du må ikke komme forbi,” råber hun kækt og løber baglæns ind i min indkørsel, ettallerne svingende, faretruende, uden at falde af. Hver gang jeg siger, hun skal flytte sig, griner hun højlydt, og selv formaninger om, at det er alvor, bliver mødt med hysteriske grin og hoppen rundt.

Det handler om mine naboers datter, Simone på otte år. Min foreløbige vurdering er, at værket er en ommer.

Andet akt: Skaberens blinde øje
Efter flere episoder, hvor Simone opfører sig uheldigt, vælger jeg at ringe på hos naboerne, Kit og Morten Andersen. Her tager begivenhederne en uventet drejning. Jeg havde forventet, at skaberne ville tage imod min konstruktive feedback og gøre en indsats for, at deres værk blev mere publikumsvenligt. I stedet siger Kit, at “Simone er så kreativ”, mens Morten smiler stort og beder mig være lidt tålmodig. “Hun er jo kun otte år.”

Her må man spørge sig selv, hvem kunsten er til for. Skaberen eller publikum. Er Simone et værk, der udelukkende er sat i verden, så skaberne kan spejle deres egoer i det?

Sidste akt: Dommen
Dette narrativ indeholder ingen forløsning. Der er ingen lærdom at hente. Kun en forpulet snotunge, der tror, hun ejer verden, og som derfor ikke lytter til gode råd om, hvordan hun kunne blive mere vellidt. Jeg tror, vi allesammen kender Simone. Hun er overalt. Og selvom de fleste af os er bange for at sige det åbent – den slags er trods alt forbudt – burde hun over knæet og have en ordentlig røvfuld. Og så et koldt styrtebad og i seng uden aftensmad. En halv stjerne for i det mindste ikke at have forvoldt personskade endnu.

Vurdering: ½ ud af seks cembalostrenge