Ill.: geralt, Pixabay

Ill.: geralt, Pixabay

Nogle mennesker bliver en fiasko i Danmark, bare fordi de er irriterende og håbløse. Sådan siger Janteloven, der træder frem for at rense sit navn.

Den, der lever skjult, lever godt. Et ordsprog, der slet ikke passer på Janteloven. I over hundrede år har den tilbragt en anonym tilværelse i en vestjysk landsby kun for at blive anklaget, hver gang en forretningsmand eller filmstjerne ikke slår igennem i Danmark. Men nu er det nok.

“Prøv at høre her: Det er ikke min skyld, at Klaus Riskjær er i fængsel. Det er ikke min skyld, at alle synes, Lars Ulrich (trommeslager i Metallica, red.) er nederen,” bedyrer Janteloven og løfter sine hænder i en afvisende gestus:

“Jeg var slet ikke i landet på det tidspunkt!”

Janteloven forsvarer sig med, at Riskjær er en håbløs vaneforbryder, mens Lars Ulrich faktisk bare er irriterende og nederen. Den omstridte lov har altså slet ikke haft noget at gøre med den negative omtale af de to.

Ødelægger børns liv i stedet
“Jeg har meget travlt og har slet slet ikke tid til at ødelægge rige menneskers ry,” forklarer Janteloven og henviser til det meget tidskrævende job med at forpeste jyske skolebørns liv.

Et arbejde, der bringer loven rundt til alle halvøens klasselokaler og i mange tilfælde ind i deres forældres stuer.

“Der er mange lidt for kloge børn derude, der laver nogle lidt for smarte ting. Så skriver de noveller og digte, så vil de være selvstændige i en alder af 15 eller stille op til byrådet. Det går bare ikke,” siger Janteloven og nævner som eksempel, hvordan den forleden fik en 16-årig homoseksuel dreng til at droppe en fremtid som designer og i stedet tage en læreplads hos den lokale automekaniker.

“Og så påstår folk, at jeg samtidig render rundt og ødelægger X Factor-deltagernes karriere eller er skyld i, at Rasmus Seebach får dårlige anmeldelser. Hvordan skulle jeg lige få tid til det?”

Vil flytte til USA
På grund af den massive omtale overvejer Janteloven kraftigt at flytte til USA og starte et nyt liv. De fleste amerikanere kender nemlig overhovedet ikke til den, og loven håber på at kunne fortsætte sin virksomhed helt uforstyrret af falske anklager.

“Det er så meget nemmere at være mig over there,” erklærer Janteloven, der allerede har været i landet flere gange for at lodde stemningen i skolegårde og på arbejdspladser i stater som Ohio,  Kansas og Nevada.

“Jeg siger bare: Thomas Eje. Manden flopper i Danmark, og pludselig er det min skyld. Han flopper i USA, og ingen så meget som nævner mit navn. Tænk, hvad jeg kunne gøre derovre,” slutter Janteloven drømmende.