Foto: Peretz Partensky, Flickr

Foto: Peretz Partensky, Flickr

En årelang konflikt om juleudsmykning af parcelhuse fik i går sit hidtidige klimaks, da to naboer i Århus-forstaden Viby angreb hinanden med lyskæder og kunstgran.

Man siger, at julen er hjerternes fest. Men på Violvej i Viby ved Århus er julen den direkte årsag til en bitter nabostrid, der har ført til vold og afbrændt julemand.

Jønne Overgaard er den ene af de to naboer. Fra sin seng på Skejby Sygehus har han indvilget i at fortælle RokokoPosten sin version af konflikten.

“Tilbage i 2003 monterede jeg en enkelt lyskæde af den slags, som ligner istapper, på tagrenden ud mod vejen. Det så hyggeligt ud, og børnene elskede det. Så fik jeg blod på tanden, og årene efter tilføjede jeg en del lyskæder, nisser og anden oplyst julepynt i forhaven. Det var smadderflot.”

Jønne fortæller med tindrende øjne, hvordan udsmykningen var genstand for hele vejens beundring og sågar blev omtalt i et indslag på det lokale TV 2-Østjylland.

Indtil da var alt godt. Men så en dag i december 2007 opdagede Jønne noget, som bekymrede ham.

En konkurrent melder sig på banen
“Pludselig havde ham overfor en julemand i kane monteret på taget. Den var kæmpestor, og lysene skiftede, så det så ud, som om han med jævne mellemrum puttede gaver ned i skorstenen. Det var helt tydeligt, at han forsøgte at overgå min udsmykning.”

Det ville Jønne Overgaard ikke acceptere. Så han importerede straks specialfremstillet julepynt til udendørsbrug for hundredetusinder af kroner.

De følgende år eskalerede naboerne deres julepynt i rasende tempo. Krybbespil, de tre konger fra Østerland, utallige udgaver af den rødtudede Rudolf og nisse-tableauer har de seneste julemåneder prydet Violvej, mens de to naboer indædt har forsøgt at overgå hinanden.

Klimaks kom for nylig, da Jønne havde opstillet en syv meter høj bevægelig julemand ved en nærliggende frakørsel. Den skulle vise nysgerrige besøgende vej til Jønnes hus og én gang for alle vise, hvem der var julepyntens herre.

Flamberet julemand

“Da jeg så røg fra mit vindue, frygtede jeg det værste. Og ganske rigtigt, da jeg kom derned, stod flammerne omkring ham. Da jeg så, hvordan ilden brændte hans skæg og slikkede op ad hans tykke, røde kinder, kunne jeg ikke holde op med at skrige.”

Da Jønne traumatiseret vendte hjem, fortæller han, at han så naboen stå i køkkenvinduet. Herfra viste han grinende Jønne en dunk benzin og en voldsomt overdimensioneret knap fra Jønnes kæmpejulemand. Det var for meget for Jønne.

“Det slog bare klik for mig, og jeg tog den tunge lyskæde på to meter, som vi bruger til æbletræet, og gik over til ham. Derefter husker jeg ikke mere.”

Ifølge politirapporten blev de to naboer fundet bevidstløse midt på Violvej. Forslagne og med adskillige sår efter lyskæder, kunstgran og slag med havenisser blev de bragt til skadestuen. Politiet foretager fortsat tekniske undersøgelser på området.

Jønnes nabo har ikke ønsket at medvirke i denne artikel, men understreger over for RokokoPosten, at han ikke på nogen måde er interesseret i at konkurrere, men blot ønsker at udbrede julens glade budskab. Helst ved hjælp af lidt over 50.000 farvede diodelamper.