Foto: Scottslm, Pixabay

Foto: Scottslm, Pixabay

Intet i verden er ikke kræftfremkaldende – undtagen en bestemt type spiselige svampe, som til gengæld øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Læger anbefaler derfor danskerne at undgå alt eller kun forbruge det i meget små mængder.

For omkring tre måneder siden sad kræftforsker Matthew Brennan foran sin computerskærm på Princeton University i USA. Han var i færd med at lægge sidste hånd på en forskningsartikel, der kæder et øget indtag af luftmolekyler sammen med ondartede celledelinger i struben.

Dengang vidste Brennan ikke, at hans rapport ville få en helt særlig status inden for kræftforskning. Men nu kan et større forskerhold fra Harvard University oplyse, at artiklen om strubekræft markerer et helt særligt lægevidenskabeligt skel.

“Nu kan vi med sikkerhed sige, at alt giver kræft – inklusive luft,” erklærer Yun-Li Chung, leder af den treogtyve mand store gruppe, der i de sidste måneder har samlet rapporter om alle slags kræftrisici: Lige fra de kendte syndere som rygning og solariebrug til mindre kendte risikofaktorer som pædagogstillinger, voldsomt vejr,  varm te og kildevand. Matthew Brennans undersøgelse af de skadelige luftmolekyler var prikken over i’et.

“Det lykkedes os dog at finde frem til en svampeart, som spises i USA, Australien og visse asiatiske lande – den giver ikke kræft,” fortæller Chung begejstret, men sænker så blikket og indrømmer:

“Men den kan godt give dig en blodprop i hjertet, hvis du indtager mere end 300 gram om dagen i over tre år og samtidig lider af diabetes og epilepsi.”

Undgå alt
Læger i Danmark er ikke overraskede over forskergruppens konklusioner og har en anbefaling klar:

“Jeg vil opfordre danskerne til så vidt muligt at undgå alt eller i hvert fald skære ned på det,” siger kræftforsker Berit Tjønneland og henviser til en amerikansk undersøgelse, hvor en gruppe mennesker undgik alt i en periode på fem måneder.

“Sammenlignet med kontrolgruppen, der undgik meget, men ikke alt, klarede den første gruppe sig langt bedre. Ikke én af dem fik kræft,” siger Tjønneland optimistisk.