Foto: Flynt, Bigstock

Foto: Flynt, Bigstock

Dårlig samvittighed er din garant for at have noget at tale om og undgå at blive betragtet som kynisk og uempatisk. Terapeut Tina Edelholm fortæller i en ny bog, hvordan du holder den ved lige.

“For få år siden havde jeg altid dårlig samvittighed over et eller andet. Men så skiftede jeg job og fik bedre tid til det væsentlige. Nu skammer jeg mig sjældent over noget, og det er et stort problem.”

Ordene er 39-årige Mark Pedersens. Han er en af de danskere, der har erfaret, at et liv uden dårlig samvittighed er ensomt og socialt stigmatiserende. Men mens mange ender med at blive deprimerede over tomheden, søgte Mark Pedersen hjælp hos bogaktuelle Tina Edelholm. Takket være hende har han lært, at man altid kan finde på noget at skamme sig over.

Flyt perspektivet
Tina lærte Mark at tænke kreativt om sit liv og sætte andre ting i stedet for det, der tidligere nagede ham.

“I stedet for at have dårlig samvittighed over aldrig at være nok sammen med familien, kan man skamme sig over, at man hygger sig for meget og inddrager børnene for lidt i praktiske projekter. I stedet for at have dårlig samvittighed over, at man spiser for usundt og motionerer for lidt, kan man skamme sig over, at man ikke kender alle sine naboer. Sådan kan man hele tiden flytte sit perspektiv, så man kan skamme sig, selvom man fører en god og korrekt tilværelse,” siger hun.

I sin nye bog, Skam Dig Bedre, deler Tina Edelholm løs af sine mangeårige erfaringer med at lære moderne og velfungerende mennesker at finde nye ting at skamme sig over.

Prioritér din skam
Hun mener, at dårlig samvittighed er en forudsætning for at kunne begå sig socialt:

“Når du taler med venner og kolleger, forventes det, at du fortæller om noget, du skammer dig over. Det giver andre mulighed for at bekræfte dig i, at det er OK, og at de heller ikke er perfekte. Hvis du har løst dine problemer, så du ikke længere skammer dig, fremstår du kynisk og uempatisk og risikerer at blive ensom.”

Men det kræver, at du prioriterer samvittighedsnaget og tænker kreativt, understreger Tina Edelholm:

“Jo mere korrekt, du lever, des mere kreativitet er der brug for. Men du kan altid finde på noget. Om ikke andet kan du skamme dig over, at dit overskudsliv giver andre mennesker mindreværd.”