Ill.: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Ill.: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Jyske virksomheder tager skrappe metoder i brug for at holde forretningen i gang på fastlandet. Hemmeligt notat og anonyme københavnske kilder fortæller om nepotisme, afpresning og tortur.

Først i maj måned i år forsvandt direktør Claus Spøttrup sporløst. Spøttrup var direktør for det danske firma Dtecnet, som vandt Børsens Gazellepris 2010 (prisen gives til succesfulde virksomheder i vækst, red.). Ifølge RokokoPostens oplysninger er hans forsvinding et resultat af flere måneders afpresning fra en gruppe særdeles magtfulde jyske erhvervsfolk.

RokokoPostens kilder, flere anonyme embedsmænd i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, kan fortælle, at gruppens ledelse forsøgte at få Dtecnet til at skifte navn til Jysk Dtecnet.  Det nægtede firmaet, og så begyndte man at tage skrappere midler i brug.

”Jeg tør ikke sige så meget, men jeg ved, at jydegruppen ikke er ubekendt med waterboarding,” udtaler en højtstående embedsmand, der ikke vil udelukke, at gruppen har skaffet Claus Spøttrup af vejen for evigt.

Skal befri Danmark for ujyske erhverv
I et hemmeligt notat, som RokokoPosten har fået eksklusiv adgang til, fremgår det, at en stor gruppe danske virksomheder med rødder i Jylland i øjeblikket arbejder hårdt på at udradere deres konkurrenter, som ikke er med på det jyske hold.

Gruppen, som kalder sig selv ”Tilhængere af en reel, ærefuld og lovmæssig jysk stat ” (forkortet TRÆLS) har ifølge notatet eksisteret siden 2001, og i bestyrelsen sidder indflydelsesrige mænd som Lars Larsen fra JYSK, Bengt Just, ordførende koncerndirektør i Jyske Bank samt  chefredaktør på JydskeVestkysten, Mikael Nygård-Thomsen.

Og de gør det ikke for sjov. I notatet kan man læse, at gruppens mission er at ”befri Danmark for virksomheder, hvis ledelse og filosofi ikke er nært beslægtede med gode, jyske dyder som snusfornuft, krejleri og jordnær opførsel” (Citat fra notatet).

Optrapper aktiviteterne
TRÆLS har i løbet af 2011 optrappet deres aktiviteter, hvilket Claus Spøttrups forsvinden er ét eksempel på. Et andet er Jyllands-Postens berømmelse af Jyske Banks nye app til iPhone. På hundredvis af reklameskilte landet over roser Jyllands-Posten i øjeblikket banken og anbefaler almindelige mennesker at overføre deres penge til det jyske pengeinstitut.

Ifølge kilderne i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen er app’en i virkeligheden “virkelig elendig, men alle JP’s medarbejdere har fået rentefrie lån i banken.”

Derudover er det også gruppens fortjeneste, at en række danske virksomheder gennem de sidste par år er blevet børsnoterede med ordet Jysk foran. Det gælder  bl.a. Jysk Service, Jysk Telemarketing, Jysk Rejsebureau og Jysk vin, som alle har forment adgang for københavnere i deres rekruttering af nye medarbejdere.

RokokoPosten har forgæves forsøgt at kontakte Lars Larsen,  Mikael Nygård-Thomsen og flere andre for at få en kommentar.