Stik mod hensigten førte en opfordring i nattelivet om, at en ophidset mand skulle “slappe af”, til en endnu mere aggressiv og ubehagelig stemning.

Klokken er 02.13 tirsdag morgen uden for Diskotek Cavo i Næstved, da den 24-årige tømrerlærling Mads Skaarup Sørensen mærker et hårdt skub i ryggen.

Han vender sig om og ser, at skubbet kom fra en mand, som er i gang med en meget beruset solovariant af den brasilianske kampdans capoeira.

“Først tror jeg, han har fået et epileptisk anfald, men så kan jeg godt se, at det vist er en form for dans. Selvom jeg ikke tror, at man i Brasilien har tændte cigaretter eller fadølsglas i hånden, når man danser,” forklarer Mads Skaarup Sørensen.

Har ikke problem
Med en svagt misbilligende mine henvender Mads sig til manden.

“Slap lige af,” formaner Mads med hævet stemme i håb om, at opfordringen vil lægge en dæmper på den voldsomme aktivitet.

Men mod al forventning viser opfordringen sig at have den stik modsatte effekt.

Skubberen afbryder øjeblikkeligt sin entusiastiske kampdans og griber Mads i kraven.

“Hey, jeg er fuldstændig afslappet, okay? Har du fattet det?”

“Rolig nu” fejler også
Dette betvivler Mads dog, ikke mindst på grund af synligt dunkende blodårer på mandens pande og hals.

Desuden vil den ophidsede mand gerne vide, om Mads “har et problem”, hvilket Mads dog ikke mener, er tilfældet.

Under hele den stadig mere ophedede diskussion er adskillige andre gæster fra diskoteket kommet til, og en af disse forsøger at blande sig.

“Så så, rolig nu,” siger den nytilkomne til skubberen.

Men også denne opfordring til besindelse viser sig at have den stik modsatte effekt. I stedet for den afspænding, manden opfordrede til, får han adskillige lussinger, mens Mads diskret forlader stedet.

Brug anden strategi
Ifølge forskningschef fra Dansk Center for Spontan Aggression ved Syddansk Universitet, professor Jørgen Bæk, er det da også tvivlsomt, om den slags opfordringer faktisk virker.

“Historisk set er der intet belæg for det,” forklarer Jørgen Bæk og kommer i stedet med sit eget råd:

“Jeg ville selv opfordre min modpart til at blive ‘totalt voldelig og brænde helt af’ eller ‘slå mig hårdt i hovedet uden nogen særlig anledning’.”