Ny forskning viser, at indførelsen af flere toldere fører til totalitære regimer og folkedrab.

Mandag offentliggjorde en forskergruppe fra Roskilde Universitet en rapport, som påviser, at lande, der vælger at optrappe deres grænsekontrol, sandsynligvis ender som nationalistiske diktaturer.

Lederen af projektet, historieprofessor Joan Skovmand, har analyseret effekterne af en optrapning i et historisk perspektiv og kan ikke advare kraftigt nok mod flere danske toldere ved den tyske grænse.

“De kan virke harmløse, som de sidder der i de sjove små huse ved Kruså, men tag ikke fejl. Graden af totalitær tænkning i et samfund er direkte proportional med antallet af toldere,” forklarer Joan Skovmand og påpeger, at det nu er historisk dokumenteret, at både Franco og Mussolini havde toldere ansat.

Camre: Muslimer værre end toldere
Joan Skovmand forklarer endvidere, at ikke alene havde alle fascistiske lande grænsekontrol. Men der er en endnu mere direkte kobling mellem tolderi og totalitær førerdyrkelse.

“Man må huske på, at Alois Hitler, fader til den senere så berømte Adolf, faktisk var tolder i det østrig-ungarske imperium. Så hvis ikke der havde været toldere i Østrig-Ungarn, var Hitler aldrig blevet født,” slår hun fast.

Flere danske politikere har imidlertid erklæret sig uenige med forskerne. Mogens Camre fra Dansk Folkeparti fortæller, at den historiske kobling mellem toldere og fascisme er urimelig. Han mener, at toldere på ingen måde er værre end muslimer, mens partiformand Pia Kjærsgaard erklærer, at det i virkeligheden er tyske EU-ambassadører, der fører til nazisme.