RokokoPosten har talt med det tavse flertal – dette demokratiets smertensbarn, der stiltiende er tungen på vægtskålen i enhver højtråbende meningsdanners sag.

Det tavse flertal er en vigtig, men ofte overset brik i ethvert demokrati. Det bakker stiltiende, men massivt op om den ene alternative dagsorden efter den anden. Det finder sig tavst og tålmodigt i undertrykkelse, men håber på frigørelse, hver gang en højtråbende enmandshær går i clinch med den offentlige mening.

Men ingen hører det tavse flertal. Ingen lytter til det. Bare fordi, det aldrig siger noget!

RokokoPosten sætter en ære i at grave et spadestik dybere for at nå ned i den substans, hvor de virkelige sammenhænge afdækkes. Derfor har vi opsøgt det tavse flertal for at give det den stemme, det aldrig før har haft.

RokokoPosten: Det er en stor ære endelig at få lov at møde dig! Du er jo en kæmpe drivkraft i den demokratiske maskine! Men hvordan oplever du selv den rolle, du spiller i det demokratiske samfund?

“…” svarer det tavse flertal.

RP: Aha. Men vil det sige, at din tavshed med rette kan tolkes som opbakning?

“…” svarer det tavse flertal.

Den demonstrative stilheds magt
Det tavse flertals svar er et formfuldendt eksempel på den demonstrative stilheds magt. Men er det en bevidst handling, eller ligger der måske snarere en frygt for at ytre sig bag tavsheden?

Det spørger jeg det tavse flertal om.

“…” svarer det tavse flertal.

RP: Altså – det er en bevidst handling?

“…” svarer det tavse flertal.

RP: … eller er du bange for at ytre dig?

“…” svarer det tavse flertal.

RP: Det er måske også for abstrakt at spørge sådan. Så lad mig blive mere konkret: Støtter du den nuværende regering?

“…” svarer det tavse flertal.

RP: Tak, det var godt at få afklaret! Her til sidst vil jeg gerne vide, hvad du mener om Vibeke Manniche. Hun taler jo ofte på dine vegne. Ved hun overhovedet, hvad du mener om hendes kæpheste?

Det tavse flertal svarer ikke. I stedet bryder det op og spredes i alle retninger.

Jeg tolker det som et ja. Eller et nej.