En stigende interesse for designerbegravelser har fået et bedemandsfirma til at alliere sig med et eventbureau. Så nu kan danskerne godt begynde at glæde sig til at dø.

Uniqueness creator Hjalte Mjølner fra eventbureauet Fiskespræl mener, at danske begravelser er lige til at tude over.

“Kirkerummet er koldt og fugtigt, orglet hvæser af livslede, og hvis man ikke allerede ér bange for at dø, så bliver man det da, når man deltager i det, der jo burde være menneskets sidste fede fest,” siger han og ryster på hovedet.

Men det skal der laves om på. Alle har ret til en fed begravelse, mener Hjalte Mjølner, og sammen med partneren Hardy Lund fra bedemandsfirmaet Ludvigsen & Søns eftf. har han skabt et koncept, der sender afdøde danskere til det hinsides med maner.

Af jord er du kommet! Til legende skal du blive!
Mennesker er forskellige, og derfor er det vigtigt for Hjalte og Hardy, at folk får mulighed for at skræddersy deres helt egen version af den perfekte begravelse.

“Det kan for nogle være en helt traditionel begravelse, for den er der jo stadig nogen, der føler, er mest rigtig,” medgiver Hardy Lund.

Hjalte Mjølner afbryder og fortæller animeret, at for andre er det mere rigtigt med en begravelse, der hylder dem som legender.

“Så skifter vi de triste alterbilleder og figurerne af Kristus på korset ud med fotografier og skulpturer, der forestiller den afdøde.”

Vigtigt at kunne se frem til livets slutning
At der er god grund til at bryde med traditionerne, er hverken Hardy eller Hjalte i tvivl om.

“Det er vigtigt at kunne se frem til livets slutning. Og det gør man ikke i dag – sikkert fordi man ved, hvor kedelig sådan en begravelse som regel er,” siger Hjalte.

Hardy nikker eftertænksomt:

“Når man selv tilrettelægger sin begravelse, tager man kontrollen tilbage. Og så kan man pludselig glæde sig til at dø i stedet for at frygte det,” reflekterer han.

Ingen af Hjalte Mjølner og Hardy Lunds kunder er døde endnu, men flere af de kommende afdøde har allerede købt specialdesignede indbydelser. Dem vil folk nemlig gerne have liggende parat, fortæller Hjalte Mjølner og fortsætter:

“Stort set alle oplysninger om arrangementet er skrevet på forhånd, så de efterladte skal ikke tænke på andet end at udfylde datoen og sende kortene af sted.”