Nu skal ikke kun betegnelsen feta være forbeholdt grækerne. Landets regering går til EU-domstolen for at sikre sig eneret til yderligere tre oprindeligt græske ord.

Hvis det står til den græske regering, skal det kun være lovligt for græske statsborgere at bruge ordene atom, demokrati og pita. De tre betegnelser, der betyder henholdsvis udelelig, folkestyre og brød, stammer fra Grækenland, men bruges over hele verden af fysikere, politikere samt ejere af kebabrestauranter.

Og det er en helt lovløs praksis, mener advokat Georgis Papadopoulos, hvis bureau står for patentsøgningen.

“Brugen af de tre ord er en grov udnyttelse af den græske kulturarv. Vi vil arbejde for, at alle andre borgere fremover skal betale en afgift, hvis de vil bruge dem,” erklærer Papadopoulos og henviser til en EU-sag fra 2005, hvor Grækenland fik patent på betegnelsen feta, hvorefter blandt andre Arla måtte omdøbe deres osteterninger.

Den græske advokat understreger, at patentsøgningen på ingen måde er et desperat forsøg på at skrabe penge ind til hans økonomisk underdrejede hjemland, men snarere er et “spørgsmål om dybere retfærdighed.”

Pizzeriaejer går til Menneskeretsdomstolen
Verdenssamfundet har endnu ikke taget stilling til grækernes krav, men på shawarma-, kebab- og pizzarestauranter her i landet tages der ikke let på sagen.

“Hvis Grækenland får patent på pita, går vi til Menneskeretsdomstolen i Strasbourg,” udtaler ejeren af Pappas Pizza, Ahmed Abdallah, der har allieret sig med flere kebabstande i København samt Conni og Henning Petersen, der ejer den græske restaurant Zeus i Vanløse.

I fysikmiljøet tager man mere roligt på sagen, da man i forvejen længe har været betænkelig ved ordet atom.

Vilde fysikrapporter og kleptokrati
“Det er et megakedeligt ord,” siger professor i partikelfysik ved Stockholms universitet, Göran Lättman, der har haft stigende held med at introducere udtrykket “lillebitte minitingest”. En endelig ændring vil efter hans mening gøre fysikrapporter “supervilde”.

Flere danske politikere har udtrykt lignende begejstring for en mulig udskiftning af ordet demokrati, deriblandt folketingsmedlemmerne Per Stig Møller (K) og Bertel Haarder (V).

“Demokrati er så fortærsket,” klager Haarder, og Per Stig Møller samstemmer:

“Danmark har brug for nye, friskere styreformer. Hvad med teokrati, hvor en vanvittig elite af biskopper laver lovene? Eller kleptokrati, der er baseret på, at man stjæler fra hinanden? Mulighederne er uendelige!”