“Synes jeg, det er værdigt at vifte med en mikrofon i blæsevejr foran DR Byen og snakke om forsvundne hunde? Fandeme nej!” Sådan lyder det fra 33-årige Benjamin Simonsen, der er på kontanthjælp og rutinemæssigt forkaster jobs i medie- og kulturbranchen.

Benjamin Simonsen er smed, men har været på kontanthjælp i næsten fem år. Det har været småt med jobtilbud inden for hans eget fag . Til gengæld har Benjamin modtaget ikke så få forespørgsler fra diverse medier. På trods af, at han er forpligtet til at tage imod disse tilbud, har den 33-årige håndværker gang på gang afvist DR.

“Først ringede de fra DR2 og ville bruge mig i et nyt debatprogram, hvor såkaldt almindelige mennesker skulle diskutere nye lovforslag,” fortæller Benjamin, der aldrig ringede tilbage. Han mener, at den type “skodjobs” er under hans værdighed.

Uværdigt at være på DR
“Jeg er uddannet inden for et konkret fag, og så er det for ringe at sidde i et licensfinansieret studie og ævle om, hvordan partierne står i meningsmålingerne, og hvem der måske bliver den næste formand,” forklarer Benjamin, som kort efter modtog endnu et opkald fra Danmarks Radio, denne gang med et tilbud om at blive socialkorrespondent.

“Produceren sagde, de kunne lide min attitude, og at jeg ville være perfekt til at dække historier med en menneskelig vinkel. Men er det værdigt at vifte med en mikrofon i blæsevejr foran DR Byen og snakke om forsvundne hunde? Fandeme nej!”

Ifølge antropolog Dennis Nørmark er Benjamins nedladende holdning blevet reglen snarere end undtagelsen.

Mediejobs også meningsfulde
“Ikke kun håndværkere, men også SOSU-assistenter og rengøringspersonale nedvurderer i stigende grad arbejdet i medie- og kulturbranchen med ord som ‘latterligt’, ‘tom snak’ og ‘fimset’, hvilket er med til at fremstille disse jobs som unødvendige og nedværdigende,” fortæller Nørmark og påpeger, at man sagtens kan have en tilfredsstillende og meningsfuld karriere som debattør, skribent og lignende.

Også politikere oplever i disse år en ringeagt for deres arbejde, især fra kantinemedhjælpere og kasseassistenter, mener folketingsmedlem Ole Birk Olesen (LA).

“Så sent som i sidste uge fortalte en McDonald’s-medarbejder mig, at han aldrig i livet ville gå ind i politik. Hans arbejdsplads var lige blevet kåret til Danmarks bedste, men Christiansborg var i hans øjne en taberfabrik,” udtaler Olesen.