Foto: Marya, Flickr

Foto: Marya, Flickr

I Jyske Bank Boxen blev det afgjort, hvorvidt biologi eller opvækst spiller den største rolle i menneskets liv.

Scenen var sat til en nervepirrende dyst, da arv og miljø i går aftes for første gang mødtes i ringen til fem runders brydning. Forud for kampen ligger en mangeårig debat om, hvorvidt et menneskes liv hovedsagelig bestemmes af generne eller sociale påvirkninger.

“Både arv og miljø har været populære på forskellige tidspunkter, afhængig af forskningsmæssige fremskridt inden for fx sociologi, psykologi og biologi. På det seneste har især neurovidenskaben været med til at skubbe arv helt i front,” fortæller bookmaker og ekspert i akademisk orienteret oliebrydning Kjetil Jespersen, der havde udpeget de biologiske forskelle som kampens favorit, selvom han mente, at miljø bestemt også havde en chance.

I første runde så det ud til, at de sociale omstændigheder havde oppet sig, muligvis med støtte fra centraleuropæiske filosoffer. I løbet af få sekunder var arv nede at røre måtten efter et post-marxistisk kraftgreb, hvilket chokerede både publikum og kommentatorer.

Intens anden runde
Men DNA’et vendte stærkt tilbage i en intens og langtrukken anden runde, hvor arven var dygtig til at kæmpe sig ud af miljøets mange dobbelte nelsons (brydegreb, red.) og til sidst fik modstanderen ned på ryggen. Tredje runde blev også vundet af arv på point, men i fjerde runde virkede det som om, miljø havde fået fornyede kræfter fra politisk hold; de sociale omstændigheder væltede biologien i løbet af kort tid.

“På det tidspunkt kunne kampen gå begge veje,” erklærer Kjetil Jespersen, der overværede sidste runde i en forvirring af forskningsresultater, videnskabelige artikler og debatindlæg, der pegede i tusind forskellige retninger. I sidste ende var det dog en halv nelson, der gjorde udslaget.

“De har begge lige mange point, og tiden er ved at løbe ud. Pludselig presser arv sin arm ind under miljøets armhule og griber fat om nakken; i et sekund står de helt stille. Så lyder klokken, og kampen er slut. Arv fik et sidste point for sin halve nelson, men det var meget tæt,” husker Jespersen.

Samarbejde om epigenetik
Efter kampen udtrykte begge parter respekt for hinanden.

“Arv var simpelthen bedre end mig i aften,” erkender miljøet, der ikke ønsker revanche, men større fokus på samarbejde i fremtiden. Her er arv helt enig:

“Nu hvor det vigtigste spørgsmål er afgjort, har vi endelig mulighed for at komme ud over den gamle strid og hjælpe hinanden, fx inden for epigenetik.”