Breaking Bad, The Sopranos og Mad Men er ifølge den dansk-irakiske kunstner Firuz glimrende eksempler på monotont og intetsigende fjernsyn. Et udsagn, der har fået kritikere af racismeparagraffen til at revurdere deres holdning.

I lørdags sluttede den kritikerroste tv-serie Breaking Bad og føjede sig dermed smukt til den perlerække af begavede fjernsynsepos, som diverse amerikanske stationer har produceret i løbet af de sidste 15 år.

Vil nogen mene.

Den 30-årige dansk-iraker Firuz har en anden holdning.

“Breaking Bad er røvkedelig og totalt ligegyldig. Heller ikke Tony Soprano eller Don Draper (hovedpersoner i hhv. The Sopranos og Mad Men, red.) siger mig noget,” erklærer Firuz bramfrit på sin blog, hvor han også har udgivet indlægget “Hæng mig med The Wire”.

Kvinde på 60 ønsker mord
Dette chokerende udsagn har vakt vrede hos almindelige danskere, der skælder Firuz ud og sender ham mails med voldstrusler.

“En kvinde på omkring de 60 skrev på min Facebook-væg, at hun håbede, at Tony Soprano skød mig i hovedet,” fortæller kunstneren, der tidligere har provokeret læserne med artikler som “Flere perkere i Matador”, “Jeg kunne bedst lide den fjerde Indiana Jones-film” og “Hvorfor laver Justin Timberlake negermusik?”

Også debattører, der tidligere har ønsket at fjerne racismeparagraffen, mener nu, at loven i visse tilfælde har sin berettigelse.

“Det er tvivlsomt, hvorvidt racismeparagraffen forhindrer racisme og hadforbrydelser. Men hvis vi kan dreje loven, så vi forhindrer den beskidte og nedladende snak, som Firuz udgyder, er det en anden sag,” mener jurist Jacob Mchangama, der også er åben for at ophøje visse seriers karakterer til guder, hvis man på den måde kan bringe blasfemiparagraffen i spil.

Skjulte fængslinger
Forfatter og debattør Rune Engelbrecht Larsen, der for nylig sagde farvel til racismeparagraffen, har igen skiftet standpunkt og er nu enig med Mchangama.

“Men det skal ikke være sådan, at disse såkaldte kunstnere via en retssag får en gratis platform, hvorfra de kan udbrede deres tv-seriofobe hadetale, som vi har set det med fx medlemmer af Dansk Folkeparti,” uddyber Engelbrecht og forklarer, at han i stedet går ind for skjulte fængslinger, hvor også nydanskere kan risikere at blive ramt:

“I grelle tilfælde som disse må vi se bort fra Firuz’ ellers så mangfoldige hudfarve!”