Efter hårde forhandlinger traf den syriske opposition og repræsentanter for landets styre en vigtig beslutning: De vil ikke længere købe æg fra burhøns.

Det så sort ud for freden i Syrien, da en delegation fra landets styre i sidste uge mødtes med talspersoner fra oppositionen til en konference i Genève. De to parter nægtede først at tale direkte med hinanden, hvorfor al kommunikation måtte foregå gennem en mægler fra FN, selvom alle befandt sig i samme rum.

Men nu har de anspændte forhandlinger nået et vigtigt vendepunkt: Man er blevet enige om at droppe æg fra burhøns. Beslutningen blev meddelt ved en pressekonference i går aftes, og de fleste kommentatorer er enige om, at udmeldingen lover godt for den syriske civilbefolkning.

“Nu ved vi i det mindste, at begge parter er kommet i god tro og dybest set er hæderlige og anstændige mennesker, der vil hinanden det godt,” lyder det fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, og som tidligere har forholdt sig meget skeptisk til konferencen i Genève.

Undervurderet deltagerne
“Jeg troede virkelig ikke, der var noget at gøre, medmindre FN’s Sikkerhedsråd kunne gå sammen om at true Assad med en fuld angrebskrig. Men der har jeg virkelig undervurderet deltagerne i den her borgerkrig,” indrømmer lektoren.

Det entydige fravalg af æg fra burhøns har indtil videre udmøntet sig i en hensigtserklæring, hvor både Assad-styret og de forskellige oprørsstyrker vil bestræbe sig på udelukkende at købe æg fra fritgående høns eller økologiske æg i deres væbnede kamp for et bedre Syrien.

Skrabeæg er provokation
Visse grupperinger har endda lovet også at fordømme skrabeæg, men det anser Peter Viggo Jakobsen ikke for at være en farbar vej i den videre fredsproces.

“Assads delegation kan opfatte udtalelsen om skrabeæg som en provokation, så jeg ville holde mig tilbage med tilføjelser til den oprindelige hensigtserklæring,” vurderer lektoren og mener, at udmeldingen samtidig er sidste chance for Barack Obama, hvis han vil fremstå som en stærk leder.

“Hvis Obama kan få Kongressens opbakning til at gå ud og sige, at man krydser den røde linje, hvis man køber buræg, vil det internationale samfund måske begynde at tage ham seriøst igen,” slutter Peter Viggo Jakobsen.