Foto: Krakenimages.com, Bigstock

Foto: Krakenimages.com, Bigstock

I USA bliver en sort mand dræbt af politiet. I Danmark bliver en sort kvinde spurgt, hvor hun kommer fra. Det er ikke to sider af samme sag, mener BLM i USA, men det er, fordi de er racister ligesom Martin Luther King, mener Bwalya Sørensen fra BLM Denmark. 

“Tjek jeres privilegier, afrodanskere!”

Sådan lyder det fra Samira Jackson fra Black Lives Matter i USA. Hun anklager Black Lives Matter Denmark for kulturel appropriation af sorte amerikaneres racekonflikt.

“Det er vores virkelighed, at sorte dagligt oplever vold fra myndighederne og social nød, der stammer helt tilbage fra slavetiden. Den virkelighed findes ikke i Danmark, hvor de fleste med anden hudfarve end hvid er flygtninge eller indvandrere, diplomater eller børn af diplomater, adopterede eller gift med tidligere nødhjælpsarbejdere,” siger hun.

Det er baggrunden for, at Black Lives Matter i USA kræver, at Black Lives Matter Denmark straks stopper deres ydmygende behandling af USA’s racekonflikter.

Vil ikke være underholdning
Ifølge Samira Jackson bruger farvede danskere eksempler som mordet på George Floyd til at score kulturel kapital ved at lade som om, deres problemer er de samme som afroamerikanernes.

“De tror, at fordi de også er sorte, så nedstammer de fra slaver. Og så fører de sig frem med historier om, at hvide danskere gerne vil vide, hvor de kommer fra, eller røre ved deres hår. I virkeligheden er de fuldstændig ligeglade med hvide betjentes brutale behandling af sorte borgere, de bruger bare sagen til at promovere sig selv,” siger hun og tilføjer:

“Vi bliver til underholdning for farvede danskere, som så kan lege, at de er efterkommere af slaver, som lever side om side med efterkommere af slave-ejere, selvom de i virkeligheden er børn af velstillede diplomater, hvis afrikanske forfædre måske selv havde slaver.”

Bwalya Sørensen: Samira Jackson er racist
Kritikken preller dog af på Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter Denmark. Hun mener, at det er et typisk white supremacy-argument, at hendes problemer ikke er de alvorligste i verden:

“Man kan godt være racist, selvom man er sort. Se bare sådan en som Martin Luther King, der lod som om, han talte de sortes sag, men alligevel brugte racistiske udtryk som ‘negro’. Eller Nelson Mandela. Eller Kofi Annan. Eller Queen Mary Thomas. De er alle racister,” siger hun og slutter:

“De snakker om sorte, der er blevet dræbt af hvide og holdt som slaver, eller som ikke måtte færdes blandt hvide. På den måde går de den hvide mands ærinde, for så kan hvide danskere sige, at de ting er meget værre, end at en hvid siger til mig, at jeg er god til dansk.”