Foto: Istituto Nazionale Luce, Wikimedia Commons

Mange offentligt kendte danskere fortjener at blive svinet til. RokokoPosten har spurgt en ekspert, hvordan man gør det effektivt.

I mange år har lektor i tirader og ukonstruktiv kritik, Bjarne Mikkelsen, forsket i perfid omgang med offentligt kendte personer. Det er et vigtigt forskningsfelt i en tid, hvor afstanden mellem kendt og ukendt bliver mindre og mindre.

“Det er en vigtig demokratisk opgave at hakke på de kendte, men alt for mange ved ikke nok om, hvordan de griber sagen an,” mener Bjarne Mikkelsen, der fremhæver partihopperne Krag, Sohn og Auken som nogle af dem, man i særlig grad kan forsvare at lange ud efter for tiden.

“Men også direktøren for København Zoo, Bengt Holst, er et oplagt bytte. En mand, der i den grad argumenterer sagligt for en sag, bør man ikke tøve med at sammenligne med Hitler,” mener Bjarne Mikkelsen.

Anmod om venskab
Facebook er et oplagt sted at genere de kendte, og det kan betale sig at anmode om venskab i stedet for bare at følge personernes offentlige opslag.

“Det er langt mere effektivt at lange en sviner ud, hvis den kendte person deler noget personligt. Så kan man nemlig tage folk med bukserne nede og henlede opmærksomheden på det, man er sur over, i et opslag, der slet ikke har noget med sagen at gøre,” siger han og nævner Astrid Krag som eksempel:

“Lad os sige, at hun deler et billede af en gåsesteg. Så kan man skrive: ‘Er det et selvportræt? Ja, for du er da bare en dum gås, der vralter hen til den første, den bedste hånd, der rækker foder frem!’ Hvis man vil sætte yderligere trumf på, kan man krydre kommentaren med et øgenavn, gerne med en reference til udseendet. ‘Klumpedumpe’ er oplagt, for det henviser både til Astrid Krags kropsbygning og den mangel på begavelse, man ønsker at fremhæve.”

Et gammeldags brev
Bjarne Mikkelsen påpeger, at selvom de sociale medier er oplagte, er det gammeldags brev heller ikke at foragte.

“Et brev giver nogle helt unikke muligheder, og man kan endda lægge sure sokker eller andre ubehagelige genstande i kuverten,” foreslår han, men understreger, at man skal afholde sig fra ting, der kan forvolde fysisk skade eller opfattes som en dødstrussel.

“Loven er desværre ret restriktiv, hvad den slags angår,” slutter han.