SKAT introducerer nu alternative muligheder for betaling af restskat. Blandt andet kan indre organer, førstefødte og døtres mødomme nu bruges til at betale overskydende skat for 2013.

I mange år har SKAT krævet, at man betaler sin restskat ved hjælp af girokort eller modregning i det kommende års fradrag. Men nu blæser nye vinde over den offentlige institution, der gerne vil imødekomme et behov for alternative betalingsmuligheder, som flere ifølge SKAT har ytret ønske om.

Kommunikationschef i SKAT, Jesper Bjerggard, forklarer:

Primo noctis
“Mange borgere har desperate og grædende kontaktet os efter at have modtaget en opkrævning og spurgt, om vi da ikke også ville have deres indre organer eller måske deres førstefødte. Efter moden overvejelse er vi nået frem til, at det vil vi da egentlig gerne,” siger han.

Fra første maj 2014 er det derfor muligt at betale resterende skat på alternativ vis, så borgerne fremover har endnu flere valgmuligheder og større frihed.

SKAT vil ikke alene tage mod indre organer. Man kan også aflevere sin førstefødte til staten eller ligefrem donere en datters mødom, forklarer Jesper Bjerggard.

“Vi kalder ordningen primo noctis, men det er alt sammen meget nyt,” siger kommunikationschefen, der dog kan afsløre, at det nye tiltag ikke involverer skatteminister Morten Østergaard, men derimod blot ledende embedsmænd i ministeriet.”

Et pund kød
Tidligere har flere kritiseret salg af organer for at være etisk tvivlsomt, men Jacob Birkler fra Etisk Råd forklarer, at der ikke er noget problem forbundet med at sælge sine indre organer, så længe staten er køberen.

“Normalt er det kriminelt at afpresse andre for penge med trusler om indespærring. Men heldigvis er det helt lovligt, når staten gør det. Sådan forholder det sig også med organsalg,” forklarer han.

Jesper Bjerggard understreger, at den nye ordning skal ses som en service og ikke en gene for borgerne.

“Selvom mange tror det, så er det jo ikke sådan, at vi er ude på at flå folk. Det må de så sandelig selv klare, men vi kan efterfølgende tilbyde en attraktiv pris, hvor vi modregner 500 kroner i vedkommendes restskat per pund kød. Det vil sige, at man typisk kan skære hele 3500 kroner af sin gæld med en nyfødt baby,” forklarer han.