Det samlede udslip af apati over for global opvarmning vil stige til det dobbelte i løbet af de næste 36 år, forudsiger bekymrede klimaeksperter.

Ifølge FN’s klimapanel, IPCC, ligger den samlede globale apatiudledning i dag på omtrent 5,4 tons pr. indbygger pr. år, men i 2050 vil tallet være næsten dobbelt så højt. Det skræmmende resultat fremgår af en ny rapport, hvor en gruppe IPCC-forskere har samlet data fra flere hundrede undersøgelser.

“Vi vidste godt, at det ville være slemt, men det er alligevel værre, end vi havde forventet,” fortæller geolog Chantal Ibidri, der blandt andet har sammenlignet jordbundsprøver fra Antarktis og Sahara for at måle ophobningen af ligegyldighed over for klimarapporter, kritiske miljøorganisationer og film af Al Gore.

Ni tons apati om året
Ved at sammenstille disse målinger med undersøgelser af forskellige befolkningsgruppers hjerneaktivitet, når de fx panter flasker, flyver til Thailand og køber genbrugstøj til mere end 100 kroner pr. del, kan klimapanelet med stor sikkerhed forudsige, at hver enkelt af jordens indbyggere i 2050, inklusive spædbørn, vil udlede ni tons apati.

“Vi er overbeviste om, at den voldsomt øgede mængde apati er menneskeskabt, fordi den følger befolkningstilvæksten med små hop ved hver ny klimarapport og små dyk om sommeren, når der finder mange miljøvenlige musikfestivaler sted,” forklarer Chantal Ibidri, der primært har undersøgt vestlige forhold.

“Apatien er lang mere kompleks i Vesten, især i udviklede velfærdssamfund. I fattige lande er folk ligeglade på en langt mere direkte måde, men i lande som Danmark og Holland skal man bruge ekstremt komplicerede målemetoder for at gennemskue de tykke skyer af dobbelte betydninger, ironi, positionering og skam,” siger geologen.

National Dag for Anti-Apati
På Christiansborg har Enhedslisten benyttet lejligheden til at foreslå en national Dag for Anti-Apati, hvor alle opfordres til at være mindre apatiske og ligeglade med den globale opvarmning.

“I stedet for at snakke om, at det ikke nytter noget, må man selv skabe en forandring,” mener partiets klimaordfører, Per Clausen, der selv bekymrer sig koncentreret om miljøet cirka 15 minutter dagligt.