Foto: Deutsches Bundesarchiv, Wikipedia

Foto: Deutsches Bundesarchiv, Wikipedia

Hvis man tænker nyt i den offentlige sektor, dømmer alle dig for de ting, der går galt. Men ingen roser dig for det, der går godt, siger Tysklands rigsfører, Adolf Hitler.

Der er fugtigt og dårlig lugt i bunkeren i Berlin, hvor 56-årige Adolf Hitler tager imod RokokoPosten. Den tydeligt svækkede og narkotikapåvirkede rigsfører byder RokokoPostens udsendte ind i et mindre lokale i det enorme bunkerkompleks, hvor rigsføreren og hans nærmeste stab har søgt beskyttelse for den heftige russiske artilleri-ild, der plager Berlin i disse dage.

Det er dog ikke krigsudviklingen, vi er taget til Berlin for at diskutere med den østrigskfødte Hitler. Emnet er derimod den tyske statsleders oplevelse med det, han selv kalder “en problematisk og usund nulfejlskultur” i Det Tredje Riges offentlige sektor.

Læringspunkter fra Nürnberg-lovene
“Siden jeg kom til i 1933, har jeg virkelig forsøgt at udvikle vores offentlige sektor ved at gøre den mere agil og arisk,” siger rigsfører Hitler, mens han nævner idéen om at se mennesker som deres race i stedet for som selvstændige frie individer som et eksempel på en “kreativ og innovativ tanke”.

“For eksempel får jeg ret tidligt idéen om at lave Nürnberg-lovene og gøre jøder til andenrangsborgere. Så sidder alle nu og siger, at det blev starten på et folkemord uden sidestykke. Det er selvfølgelig rigtigt, men hvis vi ser bort fra det, er der så nogle læringspunkter, vi kan tage med videre i processen?” spørger Hitler.

Ardenner-offensiven er offentlig innovation
Som et andet eksempel på nulfejlskultur og vanetænkning nævner Hitler reaktionerne på hans eksperiment med at gå i krig med de allierede i Ardennerne.

“Ardennerne er jo sådan en situation, hvor jeg tænker, at plejer er død, og nu skal vi prøve at gøre noget nyt og føre krig dér. Første gang gik det godt, anden gang gik det skidt. Men folk taler kun om dengang, det gik galt og bragte Det Tredje Rige markant nærmere udslettelse,” sukker Hitler.

“Men vil vi virkelig have en offentlig sektor, hvor vi bare bliver ved med at invadere Polen? Vi skal da turde udvikle os! Og så vil der selvfølgelig være ting, der går godt, og andre ting, vi skal lære af,” siger Hitler.

“Ud over at jøderne og bolsjevikkerne har modarbejdet os, tror jeg faktisk, at de meget dårlige processer er grunden til, at vi taber krigen. Jeg kan dårligt huske, hvornår Goebbels og jeg sidst satte os ned og holdt MUS eller lavede et årshjul,” slutter den detroniserede rigsfører.